Polarforskning ger Mittuniversitetet unikt värdskap

Fre 26 apr 2024 08:13

När den internationella polarforskningskonferensen Polar Law Symposium för första gången gästar Sverige står Mittuniversitetet värd. I slutet av september samlas 100-talet forskare från hela världen för att dela med sig av aktuell forskning som rör världens polarområden.

Campus Östersund med samiska flaggan
Mittuniversitetet/Gaskeuniversiteete är beläget mitt i det sydsamiska området i södra Saepmie. Foto: Sandra Lee Pettersson.

– Det här är den enda konferensen i sitt slag och det är ett viktigt erkännande och en stor glädje för Mittuniversitetet att få arrangera den sjuttonde upplagan av Polar Law Symposium. Ett av skälen till att vi får chansen är nog den medvetna satsning som gjorts de senaste åren kring samisk forskning, säger Eivind Torp, docent i juridik vid Mittuniversitetet och medlem i den vetenskapliga kommitté som arrangerar konferensen.

Den årligt återkommande konferensen har de senaste åren arrangerats på Färöarna, Island och i Japan och när den nu kommer till Sverige står synnerligen aktuella frågor på agendan.


Eivind Torp, docent i juridik och medlem i den vetenskapliga kommitté som arrangerar Polar Law Symposium.

– I år fokuserar vi på två teman där det ena rör implementering av internationell rätt beträffande minoritets- och urfolksfrågor i nationell lagsstiftning, en fråga som är ständigt aktuell, inte minst i de nordiska länderna. Sverige har ju till exempel inte ratificerat ILO-konventionen om urfolks rättigheter och får återkommande kritik för detta. Konferensens andra tema omfattar forskning kring naturresurser, miljö- och förvaltningsfrågor i polarområdena, även detta ett högaktuellt ämne, säger Eivind Torp.

Konferensen inleds med en välkomstmottagning på Jamtlis friluftsmuseum den 23 september och pågår sedan 24-25 september. Tre huvudtalare har bjudits in:

  • James Anaya, professor vid universitetet i Colorado och tidigare särskilt sändebud i FN kring urfolksfrågor
  • Åsa Larsson, vice ordförande i Samerådet och tidigare ordförande i Svenska Samernas Riksförbund
  • Ronàn Long, internationellt välmeriterad forskare vid World Maritime University

– Konferensen innebär dessutom en unik möjlighet för forskare inom Mittuniversitetets samiska nätverk Båskoes att presentera sin forskning för en stor grupp av internationella forskare inom bland annat rättsvetenskap, statsvetenskap, juridik, natur- och samhällsvetenskap, säger Eivind Torp.

Här kan du läsa mer om Polar Law Symposium 2024. 

Kontaktperson:

Eivind Torp, docent i juridik vid Mittuniversitetet, eivind.torp@miun.se, 010-142 81 06


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-04-26