Barndomstrauman står i fokus för Moniques forskning

Tis 16 apr 2024 15:14

"Jag tror att vi har fokuserat lite väl mycket på våra tankar och glömt att vi har en kropp”, säger Monique Pfaltz, professor i psykologi vid Mittuniversitetet. Vid sidan av sin forskning leder hon ett stort internationellt nätverk med forskare från hela världen.

Porträtt av leende kvinna.

Monique Pfaltz kom till Mittuniversitetet 2021 från universitetet i Zürich, Schweiz. Hon är professor i psykologi och fokus i hennes forskning är konsekvenser av barndomsmisshandel, det vill säga övergrepp och försummelse, och behandling av detta.

– Traumarelaterade problem är speciella. De påverkar hela världsbilden och hur du relaterar till andra människor. De blir därför svåra att ändra och rätta till på egen hand, säger Monique.

Monique har jobbat med traumatiserade personer under lång tid. Både flyktingar med traumatiska upplevelser och andra personer med barndomstrauman.

– Att arbeta med de drabbade, det stora lidandet, men också de resurser som även svårt traumatiserade människor har med sig, kan vara mycket rörande och givande.

Monique utforskar effekterna av nya behandlingar

Just nu är Monique aktuell med två forskningsprojekt där hon utforskar metoden Somatic Experiencing. Det är en metod som använts av terapeuter i över 40 år, men där forskarsamhället först nyligen börjat utvärdera hur effektiv metoden är jämfört med andra behandlingar.

– Metoden skapades från början av Peter Levine, han observerade hur djur hanterade hotfulla situationer och hur de uppträdde efter att ha upplevt stark stress. Därefter utvecklade han metoder för människor att komma över trauman, säger hon.

Metoden används av många professioner såsom: psykologer, sjuksköterskor, psykiatriker, fysioterapeuter, lärare med flera.

– När vi forskar om stress och trauma så har vi fokuserat på kognitiv beteendeterapi (KBT). Jag tror vi har fokuserat lite väl mycket på våra tankar och glömt att vi har en kropp, säger Monique.

– Forskningen har visat att behandling med KBT är effektiv, men vissa patienter svarar inte så bra på den typen av behandling. Särskilt de som har svåra långvariga trauman kan behöva andra metoder, säger hon.


Monique Pfaltz och Jörgen Lehmivaara diskuterar de aktuella forskningsprojekten. Foto: Pelle Fredriksson

Ett av de forskningsprojekt som Monique just nu leder handlar om att utreda om endast en behandling med kroppsorienterad intervention (Somatic Experiencing) kan öka socialt välbefinnande.

– De första resultaten ser mycket positiva ut, säger Jörgen Lehmivaara, doktorand i psykologi som jobbar med Moniques projekt.

– I den uppföljande forskningsstudien kommer de långsiktiga effekterna av totalt 15 kroppsorienterade sessioner analyseras, säger Jörgen.

Internationellt nätverk för barntrauma

Monique Pfaltz leder även ett internationellt nätverk med mer än femtio forskare från hela världen. De använder systematiska översikter, metaanalyser, experimentella metoder, psykofysiologiska mätningar och onlineundersökningar för att sammanfatta det aktuella kunskapsläget och undersöka hur barnmisshandel påverkar människor i ett livsperspektiv.

– Vår vision är att bli mer kliniskt relevanta för att hjälpa personer med barndomstrauma, säger Monique.

Just nu förbereder Monique och hennes kollegor i nätverket nästa stora konferens. Det är den andra konferensen i ordningen, den heter ”2nd Global Collaboration on Traumatic Stress Conference” och kommer att hållas i vid Jamia Millia Islamia University i New Delhi, Indien den 13–14 februari 2025.

Moniques aktuella projekt:

Effekter av en enda session av en kroppsorienterad behandling på vuxna med varierande grad av barnmisshandel | miun.se

Kroppsinriktad psykologisk behandling för individer med negativa barndomsupplevelser och traumarelaterade symptom | miun.se

Länk till konferensen i New Dehli:

2nd GCTS Conference | Global Collaboration (global-psychotrauma.net)

Länk till det internationella nätverket för barntrauma:

Child trauma | Global Collaboration (global-psychotrauma.net)


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-04-16