Skogens berättelser – en forskningsbaserad ljudvandring

Mån 15 apr 2024 15:19

Skogens berättelser är ett interaktivt ljudverk skapat genom ett samarbete mellan konstnären Tove Berglund, Forum för genusforskning och Nordiska kammarensemblen. Ljudverket har premiär den 18/6 på Norra berget i Sundsvall och är en del av Sundsvalls 400-årsjubileum.

En blond kvinna med svart jacka och en man med keps och grå jacka

Genom en app kommer besökarna kunna ta del av olika berättelser om skogen, poesi och musik. Ljudvandringen är interaktiv vilket innebär att upplevelsen skiljer sig beroende på vilken väg i skogen man vandrar. På så vis får varje deltagare en unik upplevelse.

- Så om ni går till den här döda veden kommer ni kanske att få höra forskaren och professorn, Bengt-Gunnar Jonsson, att berätta om den döda vedens betydelse för skogen. Och om ni står framför den där tallen kanske ni kommer att få höra ett stycke poesi, säger Tove Berglund och pekar ut mot de snöbeklädda träden.

Forskare från Mittuniversitetet bidrar

Efter ett tidigare samarbetsprojekt mellan Forum för genusforskning (FGF) och Scenkonst Västernorrland pratade Karin Jarnkvist, docent i sociologi vid Mittuniversitetet, med de ansvariga för Nordiska kammarensemblen om ett fortsatt samarbete.

 - Därefter kopplade vi in Tove Berglund, som jag har samarbetat med i olika interaktiva föreställningar tidigare. Vi bestämde skogen på Norra berget som plats eftersom det är en vacker och betydelsefull plats för Sundsvall. Projektet är en del av Sundsvall 400 år och vi vill med det berätta andra berättelser om Sundsvall och skogen än den om träpatronerna, vilken sundsvallsbor ofta hör, säger Karin Jarnkvist.

Förutom nyss nämnde Bengt-Gunnar Jonsson så bidrar även Sara Nyhlén, docent i statsvetenskap, med sin forskning om skogen.

- Jag bidrar med forskningsresultat från ett projekt som jag deltog i ihop med flera kollegor från Mittuniversitetet, som handlade om att studera arbete i skogen utifrån ett intersektionellt perspektiv. Det betyder att vi studerade skogsarbete utifrån olika dimensioner, vi tittade till exempel på vilka kroppar maskinerna är anpassade för, hur funkar det att få ihop skogsarbete med familjeliv och vad tycker skogsarbetarna själva är det bästa med att arbeta i skogen? Säger Sara Nyhlén.

Det här är ju något helt annat, förhoppningsvis kommer vi nå många fler människor

En annan form av forskningskommunikation

- Jag är oerhört glad över att Karin Jarnkvist vid Forum för genusforskning initierade projektet, det är väldigt spännande. Generellt gillar jag att tänka annorlunda kring forskningskommunikation, hur kan vi gå bortom den traditionella akademiska publikationen? Vetenskapliga artiklar och rapporter når ju vissa målgrupper men andra människor kommer aldrig läsa en akademisk artikel på engelska som är publicerad i en journal bakom en betalvägg. Det här är ju något helt annat, förhoppningsvis kommer vi nå många fler människor, säger Sara Nyhlén.

Mer information

Premiär: 18/6 2024

Tid: Kl 12.00

Var: Norra Berget i Sundsvall.

Här kan du läsa mer om Skogens berättelser.

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-04-15