Växling av semestertillägg mot lediga dagar för Saco‑S

Fre 17 nov 2023 10:09

Arbetsgivarverket och Saco-S har i avtalsrörelsen 2023 kommit överens om möjlighet att genom enskild överenskommelse växla semestertillägg mot lediga dagar.

Villkorsavtal –T ger möjlighet att genom enskild överenskommelse växla ett helt års semestertillägg mot tre lediga dagar. Sådan överenskommelse gäller för ett år och ska tecknas senast den 1 december året innan det semesterår växlingen avser. För att detta ska kunna gälla för semesteråret 2024 ska den enskilda överenskommelsen tecknas innan 1 december 2023.

De tre lediga dagarna ska tas ut som ledighet under det semesterår som växlingen avser och kan inte sparas till kommande år. Observera att dagarna kan tas ut först efter att innevarande års samtliga semesterdagar har tagits ut.

För att en enskild överenskommelse om växling ska kunna tecknas krävs att:

  • Arbetsgivaren bedömer att det av verksamhetsskäl är möjligt att förlägga sådan ledighet under det semesterår som växlingen avser
  • Arbetstagaren inte har fler än fem sparade semesterdagar vid ingången av det semesterår som växlingen avser
  • Arbetstagaren inte har någon inplanerad längre frånvaro under semesteråret
  • Anställningen sträcker sig över hela det semesterår som växlingen avser

Om du är intresserad av att växla semestertillägg mot tre lediga dagar behöver du ta kontakt med din chef. Med stöd av HR-avdelningen säkerställs att alla förutsättningar enligt Villkorsavtal-T är uppfyllda för att träffa enskild överenskommelse.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-11-23