Fel i inloggningstjänst bakom teknikstrul

Tis 29 aug 2023 16:18

Hög belastning och fel i den centrala inloggningstjänsten gjorde att tekniken strulade för främst lärare och studenter i går och i dag. Daniel Berg, enhetschef IT-drift och utveckling, vet mer.

Laptop, formulär på skärm

Vad var det som hände igår? 

Ett fel i vår centrala inloggningstjänst påverkade ett flertal system- och infrastrukturkomponenter. 

Hur kunde ni lösa problemet? 

Som tillfällig lösning utökade vi systemets resurser. Vi är normalt sett dimensionerade så att tillfälliga toppar ska kunna hanteras, till och med många gånger fler inloggningar än vad en terminstart ska kunna innebära. Grundorsaken till felet arbetar vi vidare med att lösa. 

Hur kan sånt här uppstå? 

Varje dag hanteras tusentals inloggningsförfrågningar från användare, system och tjänster, det tillkommer också ständigt nya användare, system, tjänster och integrationer mellan dessa. Av den anledningen ser vi till att alltid ha marginal i de resurser vi tilldelar inloggningstjänsten, något som tyvärr inte räckt denna gång. Vi har ännu inte utrett färdigt varför just detta specifika fel uppstått. 

Hur jobbar ni för att det här inte ska hända igen? 

I den fastställda handläggningsordningen för incidenthantering står det tydligt att vi ska förebygga att liknande incidenter sker på nytt genom att analysera incidenter och vidta proaktiva åtgärder. Detta gör vi genom att efter incidenten genomföra ett så kallat retro, i det går vi igenom incidentrapporten, rutiner, processer och dokumentation relaterad till incidenten. Vi inför därefter administrativa och tekniska åtgärder för att minimera risken att liknande problem ska kunna uppstå igen.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-08-29