Studenten Janina är inbjuden till en konferens i Argentina – nu behöver hon bara finansiera resan

Ons 17 apr 2024 12:00

Psykologstudenten Janina Svensgård skickade på halvskoj in ett bidrag till en konferens. Döm om hennes förvåning när hennes bidrag blev antaget och hon inbjuden till konferensen – i Buenos Aires.

Janina Svensgård
Janina Svensgård

– Det känns nervöst och roligt och väldigt speciellt, jag vet inte hur vanligt det är att de antar konferensbidrag av studenter, säger Janina Svensgård.

Hon är inbjuden till Association for Contextual Behavioral Science, ACBS, världskonferens i Buenos Aires i Argentina i slutet av juli tillsammans med sin handledare Andreas Larsson, lektor i klinisk psykologi på Mittuniversitetet. Tillsammans ska de då sitta med i ett panelsamtal.

Skickade in abstrakt på skoj

Janina skriver i sitt examensarbete om processbaserad psykologisk bedömning. Det kan beskrivas som ett bedömningssätt där man tittar på individers specifika förutsättningar och därefter kommer med en behandlingsplan, i stället för att utgå från diagnoskoder för val av behandling. Examensarbetet ingår i en studie kring nätverksmodeller, olika variabler i en individs livsmiljö och funktion, som illustrerar de mönster som vidmakthåller individens psykiska ohälsa.

Det är baserat på denna studie som Janina Svensgård och Andreas Larsson skrev ett abstrakt, som sedan skickades in till konferensen som en lose paper submission.

Som sagt – mest på skoj.

– Vi trodde verkligen inte att vi skulle komma med, så det känns väldigt otippat, konstaterar Janina.

Måste finansiera resan och konferens själv

Men medan Andreas Larsson kan resa till Argentina som en del i jobbet så måste Janina stå för sin resa själv. Cirka 40 000 kronor räknar hon med att flygbiljetter, hotell och konferensavgifter går på. Mycket pengar – samtidigt som hon verkligen vill åka.

– Min handledare (läs Andreas Larsson) pratar om hur fantastiskt det vore att kunna komma ut i yrkeslivet med att ha varit inbjuden som talare på en världskonferens, säger hon.

Stipendier är sökta och nu väntar hon på svar. Studentkårens stipendiestiftelse är ett exempel på där studenter kan ansöka om bidrag och dit Janina har skickat in en ansökan.

Föreläsare på kongress för psykologstudenter

Om några veckor tar hon examen från psykologprogrammet, efter sommaren väntar PTP, praktisk tjänstgöring för psykologer, vid Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen, BUP, i Östersund.

– Processbaserad psykologisk bedömning handlar om att fokusera på de processer, vad en person tänker och gör, som i sin tur gör att den mår dåligt. Det handlar om att se personen framför sig. Det vill jag jobba med, säger Janina.

Janina Svensgård är även inbokad som en av föreläsarna på PS-kongressen för psykologstudenter, PS24, som arrangeras i Östersund i maj.

Läs mer om konferensen i Argentina

Läs mer om kongressen PS24 i Östersund


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-04-18