Sandra Wall-Reinius
Universitetslektor|Senior Lecturer
- Tjänstetitel: Universitetslektor
- Akademisk titel: Docent
- Telefon arbete: +46 (0)10-1428246
- E-postadress: sandra.wall-reinius@miun.se
- Besöksadress: Hus A, Campus Östersund, Studentplan 1
- Rumsnummer: A303B
- Ort: Östersund
-
- Anställd inom ämnet:
- Geografi
- Kulturgeografi
-
- Forskningscentra:
- ETOUR
Bakgrund
Jag är geograf med inriktning kulturgeografi. Sedan 2011 är jag universitetslektor och sedan 2019 docent i kulturgeografi.
Efter grundskollärarexamen 4-9 i SO-ämnen och magisterexamen i geografi vid Uppsala universitet disputerade jag i kulturgeografi vid Stockholms universitet 2009 på avhandlingen "Protected Attractions: Tourism and Wilderness in the Swedish Mountain Region". Avhandlingen handlar om upplevelser och syn på landskapet, skyddade områdens sociala värden och om maktrelationer som kommer till uttryck i landskapet.
Forskningsområden
Min forskning handlar om människans relation till natur och landskap, markanvändning och intressekonflikter, turismgeografi, rekreationsekologi och hälsogeografi.
I flera studier har jag undersökt föreställningar kring begreppen natur och vildmark samt turistiska bilder och föreställningar och dess konsekvenser på platser, människor, kulturhistoria och nutida markanvändning. Jag har huvudsakligen forskat om mötet mellan naturskydd, samisk renskötsel, lokalbefolkning och turism. Jag är intresserad av policy och förvaltningsfrågor i landskap med flera markanvändare.
Jag är också intresserad av enklaviska turismrum med exempel från all-inclusive resande och kryssningsturism. Jag forskar även om tillgänglighetsfrågor och inkluderande perspektiv inom friluftsliv och samhällsplanering, där flera studier handlar om tillgängliga naturmiljöer och funktionsvariationer.
Nyckelord: social och miljömässig hållbarhet; mångfunktionella landskap; markanvändning och intressekonflikter; politisk ekologi; konstruktion av natur; naturskydd; mötet mellan turism och lokalbefolkning/lokalsamhället och samisk renskötsel; naturturism; friluftsliv; besökarstudier; fjällturism; tillgänglighet; funktionsvariationer; enklavisk turism; all-inclusive turism
Forskning
Between naturalness & artificiality. Meaning-making logics in places for sport & outdoor recreation (2025, Centrum för Idrottsforskning, CIF)
Tillgängliga naturmiljöer för att främja aktivt och häsosamt åldrande (2022-2025, Kamprad)
MISTRA Sport & Outdoors: Delprojektet Hållbar användning av mark och vatten i Jämtlandsfjällen (2020-2025)
VIMAS Visitor monitoring and management in protected and recreational areas: new challenges, novel solutions for the Anthropocene https://www.nmbu.no/en/research/projects/vimas
Enklavisk turism: Tourism enclaves: Geographies of exclusive spaces in tourism
Tidigare projekt:
SustainGov Systemic, Sustainable and Societal Impact through Transformational Governance and Systems innovation, Förstudie. sustaingov.se
Tidigare projekt inom Tillgängliga naturmiljöer:
- Accessible and inclusive nature-based tourism: promising practices of universal design (2019-2021, BFUF). https://bfuf.se/projekt/tillganglig-och-inkluderande-naturturism-goda-exempel-pa-universellt-utformade-produkter/
-Tillgänglighet och inkluderande naturmiljöer i Östersund kommun (2019-2021, Östersund kommun och Miun)
- Tillgänglig natur: ökad inkludering, hälsa och naturturism (2021-2022, Östersund kommun och Miun)
Tidigare projekt inom miljömålsforskning: storslagnafjall.se
- Negotiating Pathways to Mulifunctional Landscapes: A Pilot Model in the Jämtland Mountains
- Bortom konflikter: utmaningar och möjligheter i svenska fjäll
- Trender inom svensk fjällturism
Undervisning
Jag undervisar i geografi på lärarutbildningar och på uppdragsutbildningar samt på kurser i kulturgeografi på grund och avancerad nivå.
Jag utvecklar och undervisar på en ny kurs i kulturgeografi på avancerad nivå, PlatsKonstKultur, läs mer här: https://www.miun.se/utbildning/kurser/kulturgeografi/kulturgeografi-av-platskonstkultur--upplevelse-och-konstnarlig-gestaltning/
Övrigt
2018-2025 (juni) var jag prodekan vid den humanvetenskapliga fakulteten. Under våren 2024 var jag tf dekan för att sedan återgå till uppdraget som prodekan. Jag har också varit ordförande i anställningsrådet och ledamot i fakultetsnämnden vid den humanvetenskapliga fakulteten samt representant i Biblioteksrådet och i Utbildningsrådet vid Miun.
Jag handleder forskarstuderande i turismvetenskap vid Miun. Jag är biträdande handledare till Elena Pibernik och Michael Röslmaier. Jag var även biträdande handledare till nu disputerade Axel Eriksson, Jack Shepherd, Solene Prince och Lusine Margaryan. Jag var huvudhandledare till Kristin Godtman Kling som disputerade 2022.
Jag är också biträdande handledare till forskarstuderande i geografi vid Univeristy of Iceland, Nicholaus Voogt.
Forskningsprojekt
Pågående
Tillgängliga naturmiljöer för att främja aktivt och hälsosamt åldrande
Avslutade
Tillgängliga och inkluderande naturmiljöer – fördjupad studie med Östersunds kommun
Vindkraft och upplevelsevärden i naturområden
Vägar till mångfunktionella landskap: en pilotmodell i Jämtlandsfjällen