Tidigare student får sitt andra grävpris

Baris Kayhan, tidigare student, tilldelades under helgen sin andra guldspade som belöning för sin kartläggning av kriminella nätverk i Södertälje.

Mittuniversitetets journalistutbildning profilerar sig med grävande journalistik och nu har en av våra tidigare studenter belönats med sin andra guldspade – det är Baris Kayhan som belönas för sin kartläggning av kriminella nätverk i Södertälje.

Baris Kayhan mottog priset vid det årliga Grävseminariet, som i år hölls i Helsingborg. Han fick priset i bok-klassen. Boken heter ”Nätverket – Södertäljemaffians uppgång och fall” (Norstedts), och innehåller som titeln antyder en omfattande kartläggning av Södertäljes mörkare sidor. ”För ett tålamodskrävande och modigt gräv utfört i en farlig kriminell miljö om en lokal maffias uppgång och fall”, motiverar guldspadejuryn priset. Vid utdelningen berättade Baris Kayhan att han jobbat med boken i fem års tid, ofta under tuffa ekonomiska förhållanden.

Baris Kayhan har jobbat på Sveriges Radio i flera år som grävande journalist med inriktning mot organiserad och ekonomisk brottslighet. Redan 2013 belönades han med Guldspaden för sina avslöjanden i samband med Panaxia/AIK-härvan. Nätverket är hans första bok.

Baris Kayhan läste journalistprogrammet 2004-2007.

2006 började Niklas Gedda journalistprogrammet. Han var också nominerad – i klassen ”nytänkare” för sitt och Rufus O Jägemars gräv ”Trådlös stöld”. Det sändes på SVT Nyheter Uppsala, och avslöjade hur moderna kontokort kan avläsas ur folks fickor med rätt utrustning. De fick se sig slagna av Breakit och deras kreativa ”live-raff” om cykelbudens kärva villkor i Stockholm.

En guldspade är det finaste priset en Undersökande journalist kan få i Sverige, och de delas ut av Föreningen Grävande Journalister. Flera andra tidigare studenter från journalistprogrammet har tilldelats priset genom åren, exempelvis Joachim Dyfvermark och Lina Larsson Kakuli.

Text: Peter Jonriksson

Baris Kayhan, tidigare student journalistprogrammet

Baris Kayhan, tidigare student på journalistprogrammet.

Foto: Magnus Liam Karlsson