Krönika: Träningsdagboken – en framgångsfaktor

Fre 10 maj 2019 11:15

Det blinkar till från Garmin Connect appen när det senaste träningspasset överförs via bluetooth från klockan på min arm. Information om tid, tempo, sträcka, puls och träningseffekt registreras automatiskt.

Greta Wiklund Lind Hand in hand

Jag brukar lägga till något om utrustning, min upplevelse av träningen och hur jag känner mig efteråt. Noteringar kring övriga händelser i livet uteblir oftast helt. Tidigare skrev jag om min träning i ett vanligt kollegieblock, då gjorde jag anteckningar om det mesta som pågick i mitt liv. Nu låter jag tekniken sköta jobbet, vilket innebär kvantifierbar data med korta kommentarer. De senaste veckorna har det blivit många resor med jobbet och jag har tränat på olika platser i varierade miljöer. Det syns i appen eftersom klockans gps hjälper till att definiera min position.

I appen: Söråkers Herrgård, forskningskonferens. Inga löparskor, Löpning på stället, 50 minuter, medelpuls: 163 bpm, träningseffekt: 3,5 av 5. Du förbättrade din kardiorespiratoriska förmåga under den här aktiviteten. Bra gjort.

Enkelt fysiskt men enformigt, psykiskt slut efteråt. Nära hemmet men ändå långt borta från rutiner och invanda mönster. Jag stiger upp vid femtiden för att hinna med löpning innan frukost. Rotar i väskan och upptäcker att jag glömt löparskorna. Jag suckar högt och sjunker ner på sängkanten. Söråkers Herrgård bjuder på en resa i tid och rum där historia möter nutid. Gym ingår inte i konceptet. Inom ett par minuter är irritationen över att jag saknar ett gym förbytt i en ny idé på hur jag kan få till ett löppass. Jag ställer mig på heltäckningsmattan och joggar på stället. Nelson Mandela genomförde all sin löpträning på detta sätt i sin cell under tiden han satt fängslad har jag läst någon stans. Efter 40 minuter blir jag avbruten av en kollega som kommer in genom dörren och undrar om jag övar på att shuffla inför dagens konferensframträdande.  Jag skakar på huvudet och joggar vidare.

I appen: Sollefteå, Hallstaberget, utbildningsdagar. Intervaller i slalombacken, 5 x 1km med aktiv vila, medelpuls: 169 bpm, träningseffekt: 4,9 av 5. Bra jobbat! Du bör kunna se en avsevärd ökning av din kardiorespiratoriska förmåga tack vare den här tuffa aerobiska aktiviteten.

Fruktansvärt jobbigt och underbart, mentalt laddad efteråt. Inspirerad av höjden och utsikten över älvdalen samt en klarblå himmel kan jag inte låta bli att använda slalombacken för ett intervallpass. Det är en kilometer upp till toppen från hotellet. Mina lungor skriker och magen vänder sig halvvägs upp. Endorfinerna flödar, jag blir lugn och pigg på samma gång. Hög av ansträngning och sänkt av trötthet. En konstig kombination, inget är svart eller vitt i min värld. På väg ner för berget låter jag benen gå av sig själv med en känsla av att sväva.

Träningsdagboken kan vara nyckeln till framgång. Den kan visa hur kroppen svarar på träning, vad som funkar och inte. Den ger idrottare/motionär och tränare kalla fakta inför träningsplaneringen. Vilken information är egentligen mest betydelsefull och vad kan du utläsa?  Vid ett seminarium på Mittuniversitetet, campus Östersund, berättar Öyvind Karlsson om hur träningsdagboken kan hjälpa dig att nå de resultat du önskar i din träning. Öyvind är Doktorand på Nationellt Vintersport Centrum (NVC), han jobbar med träningsdata från några av Sveriges bästa skidåkare. Hans PhD-projekt handlar om träningsdagböcker och hur träning påverkar prestation och risk för sjukdom/skador. Jag inspireras av de tre faserna han beskriver kopplade till träningsdagboken: insamling av data, analys och feedback.

Endorfinerna flödar, jag blir lugn och pigg på samma gång. Hög av ansträngning och sänkt av trötthet.

En insikt når mig om att jag sällan tar mig tid att läsa och reflektera kring den information som samlas i träningsappen, analys- och feedbackfasen uteblir oftast helt. Anledningen till att följa upp sin träning och vardag i form av en dagbok är för att öka kunskapen om hur olika variabler inverkar på tränings- och tävlingsförmågan. Då har man möjlighet att maximera träningens positiva effekter samtidigt som man försöker minimera risken för till exempel sjukdomar, skador och överträning. För att åstadkomma positiva anpassningar krävs en väl avvägd balans mellan belastning och nödvändig återhämtning. Denna belastning utgörs inte enbart av träning, det är en kombination av all den påfrestning man utsätts för under en dag, så som familj, skolarbete, jobb, resor, medier, etc. Därför är det viktigt att ha kontroll på den totala belastningen.

Jag gör en snabb analys av den träning som registrerats den senaste tiden. Det saknas en genomtänkt planering vad det gäller utrustning och anpassning till miljön jag befinner mig i. Träningen bedrivs på en alltför hög intensitet i förhållande till övrig ansträngning jag utsätts för i form av jobb. Jag är bra på att utnyttja morgonen som är den tidpunkt på dagen då jag har mest energi till träning. Utmanande och vackra miljöer inspirerar att testa nya träningsformer.

Skriver några återkopplande rader utifrån analysen. Packa och använd relevant träningsutrustning, anpassa träningen efter din egen förmåga och miljö. Genomför med fördel lugn träning som morgonjogg i återhämtningssyfte, likt Ewy Palms träningsupplägg när övriga delar i vardagen tar mycket energi. Ett alternativ till löpning vid resor och andra hektiska perioder är att starta dagen med ett yogapass för att känna in och lyssna på kroppens signaler. Yogaträning i form av dynamiska rörelser för att sträcka igenom kroppen och öka rörligheten kan kombineras med andningsövningar och inversioner för att ge återhämtning. Komplettera intensivt jobb med lugn träning för att skapa balans, motivation och fokus. Appen som utgör min träningsdagbok har fått ett nytt liv och en ny mening.

Greta Wiklund Lind
Universitetsadjunkt

Träningsdagbok -en framgångsfaktor
Se och hör forskaren Øyvind Karlsson berätta om sitt projekt om träningsdagboken som kan visa hur kroppen svarar på träning. Läs mer om seminarieserien här.

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-11-30