Nord om innebandypojken som övergavs

Ons 18 jan 2012 10:41

Nyheten om en övergiven innebandypojke fick enormt genomslag och drog igång ett stort blogg- och mediedrev. Men problemet var att pojken aldrig blev lämnad av sin pappa och därmed var ursprungsnyheten inte sann.

– Nyheten hade alla ingredienser, ett starkt nyhetsvärde och ett bra debattämne med fanatiska idrottsföräldrar. En fantastisk historia – om den hade varit sann, säger Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, har åsikter hur nyheten har behandlats av riksmedierna.

– Det finns alltid en risk när nyheter plockas upp via privata bloggar som är en plats för ryktesspridning. Det här ett typexempel på en nyhet där en tidning skriver och fler följer med och då ökar trycket på att andra ska publicera utan att någon egentligen stannar upp för att undersöka sanningshalten.

– Onlinepubliceringen är en flytande källkritik. Man publicerar en text för att sedan kolla lite längre fram om uppgifterna stämmer vilket motstrider traditionellt journalistiska värderingar. Man är kanske för snabb med publicering och tiden för faktakoll blir eftersatt, säger Lars Nord.

 

Läs hela artikeln här


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2016-09-23