Tis 27 okt 2015 15:36

Undre vecka 46 och 47 kommer UR Samtiden i Kunskapskanalen att vara fullspäckad med föreläsningar i regi av DEMICOM och Mittuniversitetet. Sammanlagt 16 föreläsningar av bland annat hedersdoktor Erik Fichtelius står på programmmet.

logotyp

UR Samtiden sänds på vardagar klockan 14.00-17.00 och på helger klockan 9.00-15-00. DEMICOM:s föreläsningar kommer att äga rum mellan den 11 och 17 november. Se hela tablån nedan. Direkt efter sändning kommer de också att vara tillgängliga på ur.se och urplay.

 

Onsdag 11 november
16.35-17.00 Delad glädje är dubbel glädje
Vad är en viralraket? Vilka är det som delar i sociala medier och vad delar de? Sara Ödmark berättar om sin forskning om sociala medie-användningen i Sverige. Hon pratar om allt från källkritik till vilka ämnen som är mest populära. Arrangör: Mittuniversitetet.
 
 
Fredag 13 november
14.00-16.45 Journalistiken och mediernas makt
14.00 Gatugräv
Anna-Klara Bankel och Emil Larsson från SVT:s Uppdrag Granskning berättar hur de granskar samhällets mest utsatta. Kan man filma en man som tar heroin på en offentlig toalett? Hur pratar man med papperslösa ungdomar på McDonalds? Både etiska och praktiska frågor tas upp. Arrangör: Mittuniversitetet.
 
14.50 Dramatik i digitala medier
En snabbkurs i digitala medier. Hur ser Sveriges redaktioner på sin digitala publicering? Universitetsadjunkt Lottie Jangdal har gjort intervjuer med 30 redaktioner, däribland SVT och SR. Hon visar bland annat hur användningen av rörliga bilder bara växer och växer. Arrangör: Mittuniversitetet.
 
15.15 Mediekritik i pocketformat
Hur har mediekritiken sett ut i Sverige de senaste 50 åren? Medieforskaren Mats Hyvönen ger en snabbkurs från 1960-talet till idag. Mediepolitiken har skiftat genom årtiondena, men det visar sig att pocketboken är en stor källa till svensk mediekritik. Arrangör: Mittuniversitetet.
 
15.35 Medier genom historien
Historikern Jonas Harvard ger en snabbkurs i mediernas och masskommunikationens historia. Med exempel som burktelefonen på 1600-talet och telegrafens revolutionerande inverkan 200 år senare, tittar han på hur medier genom historien har sett ut och hur de har interagerat med omvärlden. Arrangör: Mittuniversitetet.
 
16.00 Det som inte dödar oss - Om mediedrev
Ett mediedrev är en omfattande, ensidig mediebevakning från ledande medier, inte enskilda artiklar som är kritiska berättar medieprofessorn Lars Nord. I vårt nya medieklimat kan detta gå snabbare än någonsin. Arrangör: Mittuniversitetet.
 
16.35 Nya medievanor och nygamla effekter
Våra medievanor är idag väldigt annorlunda med hur de varit. Men vad är det som styr mediernas innehåll och vad är medias effekter på samhället? Trots allt kanske de inte är så annorlunda mot hur de varit förr. Medieforskaren Kajsa Falasca berättar. Arrangör: Mittuniversitetet.
 
 
Måndag 16 november
14.00-16.30 Journalistikens tio gyllene regler
14.00 Gyllene regel 1: Engagera dig!
I den första gyllene regeln går journalisten Erik Fichtelius in på nyhetsjournalistikens grunder, vad är en nyhet? Han visar bland annat de klassiska journalisterna Buzz Merritts och Carl Bernsteins svar på denna fråga. Arrangör: Mittuniversitetet.
 
14.25 Gyllene regel 2: Rapportera det viktiga!
Vad ska man rapportera som nyhetsjournalist? Vad är det stora just nu och vad är det viktiga för just din redaktion? Det beror på den tilltänka publiken. Journalisten Erik Fichtelius berättar om både helikopterperspektivet och det nära. Arrangör: Mittuniversitetet.
 
14.35 Gyllene regel 3: Arbeta systematiskt!
Bestäm dig för ett bevakningsområde och scanna av det systematiskt. Journalisten Erik Fichtelius ger exempel från olika journalisters sätt att arbeta systematiskt, inklusive sitt eget tio år långa arbete med att intervjua f.d. statsministern Göran Persson. Arrangör: Mittuniversitetet.
 
14.55 Gyllene regel 4: Var konkret!
Om vikten av att gå från det abstrakta till den konkreta. Filmexempel från journalisten Erik Fichtelius egen karriär belyser vikten av att vara konkret som journalist för att nå ut och igenom bruset. Arrangör: Mittuniversitetet.
 
15.05 Gyllene regel 5: Förbered, strukturera och lyssna!
Vilka är de viktigaste frågorna och de värsta fallgroparna i en intervju? Erik Fichtelius plockar exempel ur sin egen karriär som journalist för att visa på sina teser. Intervjuer med Mona Sahlin, Percy Barnevik och John Sawatsky analyseras och dissekeras. Arrangör: Mittuniversitetet.
 
Tisdag 17 november
14.00-16.15 Journalistikens tio gyllene regler
14.00 Gyllene regel 6: Låt det hända!
Stå inte i vägen för det som händer, det är händelsen som man vill se och höra, inte journalisten. Detta berättar journalisten Erik Fichtelius, utifrån exempel på nyhetshändelser från framförallt etermedia. Arrangör: Mittuniversitetet.
 
14.20 Gyllene regel 7: Vårda språket!
Journalisten Erik Fichtelius ger en snabblektion i hur man låter och kanske borde låta på nyheterna. Det talade språket är annorlunda än det skrivna och det spelar roll hur man använder sin röst. Arrangör: Mittuniversitetet.
 
14.30 Gyllene regel 8: Gör nya versioner!
När man jobbar i radio och TV så är det viktigt att göra nya versioner av samma nyheter när man sänder många sändningar under samma dag. Detta blir ännu viktigare när man dessutom publicerar på nätet. Journalisten Erik Fichtelius ger tips och visar exempel. Arrangör: Mittuniversitetet.
 
14.40 Gyllene regel 9: Var konsekvensneutral!
Något av det svåraste och viktigaste som journalist är att vara konsekvensneutral. Om en nyhet gynnar eller missgynnar någon ska inte avgöra om den publiceras. Det är allmänintresset som ska styra. Journalisten Erik Fichtelius ger ett flertal historiska exempel. Arrangör: Mittuniversitetet.
 
16.05 Gyllene regel 10: Häng med!
Som journalist måste man hänga med i förändringar av teknik och nya digitala modeller. Journalisten Erik Fichtelius åkte till USA när de började med datorer i nyhetsproduktionen i början av 80-talet för att studera detta. Arrangör: Mittuniversitetet.


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2016-09-24