Ny forskning om journalistik på glesbygden får stöd från Ingvar Kamprad

Tis 31 maj 2016 12:24

Elisabeth Stúr, forskare på Demicom, fick i fredags det glada beskedet att Ingvar Kamprads stiftelse beviljar ett ekonomiskt stöd om fyra miljoner kronor till ett forskningsprojekt om medierapporteringen på landsbygden. Ett projekt som arbetar med unika metoder för att belysa problem och möjligheter med lokaljournalistik på glesbygden.

Forskningsprojektet ”Entreprenörskap i lokala medier på landsbygden” löper under tre år och inledningsvis kommer man att kartlägga var de lokala medierna inte längre finns kvar för att få en helhetsbild över situationen i landet. Detta följs upp med en studie där ett 10-tal nyhetsförmedlare som bor på landsbygden följs och studeras. Frågan är vad som händer när de stora etablerade  medieföretagen centraliserar resurserna till storstäderna och inte längre bryr sig om glesbygden?

- Det unika i projektet är att vi ska göra sk "aktionsforskning" – dvs gå ut i verkligheten och själva sätta upp försöksredaktioner, berättar Elisabeth Stúr. Vi ska testa modeller för hur man kan arbeta som lokal reporter på platser ute på landsbygden där det inte längre finns någon bevakning, där de etablerade medierna har dragit ner och centraliserat mediebevakningen till storstäderna.

Forskningsprojektet har fått 4 miljoner kronor från Ingvar Kamprads stiftelse. Elisabeth Stúr är projektledare och arbetar tillsammans med kollegorna Lottie Jangdal och professor Lars Nord. Från Lunds universitet deltar också Asta Cepaite-Nilsson. Projektet drar igång i september. 


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2017-11-22