Mest spelgestaltningar och strukturell partiskhet – ny rapport om svenska valkampanjer

Tor 06 apr 2017 13:11

Fyra valrörelser har hittills ägt rum i Sverige under 2000-talet. Samtliga har fått stor uppmärksamhet i nyhetsmedierna I denna rapport analyserar Jesper Strömbäck och Lars Nord hur svenska nyhetsmedier bevakar och rapporterar om svenska valrörelser och dess viktigaste politiska aktörer: de politiska partierna.

Stefan Löfven Media Press

I rapporten ”Mest spelgestaltningar och strukturell partiskhet En analys av svensk valrörelsejournalistik 2002–2014” analyserar jesper Strömbäck och Lars Nord hur svenska nyhetsmedier under de senaste valrörelserna 2002–2014 har rapporterat om politik, med särskilt fokus på de nyhetsjournalistiska gestaltningarna av politik och bevakningen av de politiska partierna.

 Vidare konstarerar man bland annat att medierna allt mer gestaltar politik som spel och strategi eller som skandal medan andelen sakgestaltningar sjunker, vilket kan vara ett problem för demokratin. Resultaten visar också att den nyhetsjournalistiken inte alltid är neutral, men att den inte är systematiskt partisk till något eller några partiers fördel eller nackdel.

Läs eller ladda ner rapporten


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2017-12-15