DEMICOM-forskare prisade för forskning om kriskommunikation

I ett forskningsprojekt har forskare från DEMICOM undersökt hur organisationer i krissituationer kan utveckla sin anpassningsförmåga genom god kommunikation. Nu har forskningsartikeln belönats med 2019 års Emerald Literati Award för bästa artikel.

2308315-forest-fire-in-the-rocky-mountains-07.jpg

Sommaren 2014 brann skogen i Västmanland, en av värsta skogsbränderna i modern tid i Sverige. En händelse som satte stor press på lokalsamhället, och där kommunikatörerna i regionens offentliga organisationer hamnade i händelsernas centrum. I ett forskningsprojekt observerade forskare samarbetet i ett nätverk av kriskommunikatörer. De arbetade tillsammans under branden i Västmanland med att samordna sina organisationers kommunikation. Forskarna, Catrin Johansson, Mittuniversitetet, och Jody L.S. Jahn, University of Colorado, studerade hur organisationerna anpassade sin förmåga att hantera en kris genom att iaktta hur kommunikatörerna positionerade sig, strukturerade och koordinerade sina kommunikationsaktiviteter.

- Resultaten i studien kan användas för att ytterligare förbättra och effektivisera koordinationen av kommunikationen i händelse av kris, säger professor Catrin Johansson, ledare av forskningsprojektet.

Professor Catrin Johansson vid DEMICOM och Jody L.S. Jahn, University of Colorado skrev forskningsartikeln tillsammans. I höstas belönades artikeln med 2019 års Emerald Literati Award för bästa artikel.

Ladda ner eller läs artikeln