Radio- och TV-intervjuer

Radiokorrespondenterna i P1, 23/7 2015
Barbro Lindgren, Arn och ABBA - programledaren Roger Wilsson gav sig ut för att kulturturista i poplärkulturens tecken och mötte ett Loranga, Mazarin & Dartanjang-lekland och interaktion på ABBA-museet. Maria Lexhagen är med och pratar om fanturism. 17.52 in i klippet.

Morgonpasset i P3, 9/1 2013
Från Stig-Helmer till shoppingweekend i Shanghai, antitrenden "hemester", popkulturturism, All Inclusive och jakten på att vara den enda turisten. Det och mycket annat pratar Maria Lexhagen med David, Hanna och Martina om i Morgonpasset i P3.

Sveriges radio P4 Jämtland, 9/12 2013
P4 Jämtland har tema "turism" och bjuder in Dr. Maria Lexhagen att berätta om popkulturturism och fanforskning. 13.50 in i klippet.

Sveriges radio P3, 15/11 2012
Hur blir livet efter Twilightfilmerna? Maria Lexhagen, turismforskare vid Mittuniversitetet, har forskat på fansen och turismen efter Twilight och hon tror att Twilights fankultur kommer att leva kvar länge.

Sveriges radio – P4 Jämtland, 27/11
Dr.Maria Lexhagen diskuterar vad Twilight handlar om och varför det är så populärt. Hon tar också upp projektets datainsamlingsplaner inför det promotion – och fan-evenemang som hölls i Stockholm inför premiären av den fjärde filmen i Twilight Saga samt hur de kommer att gå till under evenemanget, men också hur de datainsamlingar som använts till den nyutgivna boken, som hon skrivit tillsammans med kollegorna Dr. Christine Lundberg och Sigrid Mattsson, utförts.

P4 Jämtland 16/11
Dr. Maria Lexhagen berättar i samband med att hon och hennes kollegor Dr. Christine Lundberg och Sigrid Mattsson just släppt sin bok om Twilightturism där hon beskriver upprinnelsen till boken men diskuterar också det promotion- och fan-evenemang som hölls i Stockholm inför premiären av den fjärde filmen i Twilight Saga, där forskningsprojektet deltog och gjorde intervjuer med ditresta fans.

P3 populär 16/11
Dr. Christine Lundberg svarar på frågan; vad är Twilightturism? Vilken plats benämns som det ”heliga Mekka” för Twilightfansen och vad gör man där? -Vad särskiljer Twilightturistens motiv för att resa till Twilightdestinationer och den traditionella turisten. Lyssna till Christine´s och hennes kollegor Dr. Maria Lexhagen och Sigrid Mattsson forskning, så får Du svaren på dessa frågor.

Artiklar

Nyhetsrummet, Videnskab dkSVT Nyheter, ABCStand by, The Scandinavien Travel Trade JournalKonferensvärldenforskning.seAftonkurirenRes- och trafikforum 4/12 2013
ABBA, ett av världens största popband genom tiderna, kan nu även beskrivas som turism - fenomenet ABBA-turism. Vi gick ut med ett pressmeddelande om kartläggningen av besökarna till ABBA the Museum och ovan är ett urval av de medier som snappade upp nyheten.

DN Kultur, 24/11 2013
"Popkulturens pilgrimer ritar om turistkartan". Dr. Maria Lexhagen förklarar fenomenet popkulturturism och berättar om fansen och trenderna.

LTZ 12/11 2012
Dr. Christine Lundberg, Dr. Maria Lexhagen och Sigrid Mattsson berättar om den nysläppta boken "Twication™: The Twilight Saga Experience”.

ÖP 28/10
Dr. Christine Lundberg intervjuas inför fan-evenemanget i Stockholm, hon berättar vad forskningsprojektet ämnar undersöka under själva evenemanget.

SVT 28/10
Dr. Christine Lundberg om Twilight kopplat till resande utifrån den forskning hon, tillsammans med sina kollegor Dr. Maria Lexhagen och Sigrid Mattsson, utför.

Travel news 15/11
Dr. Maria Lexhagen och Dr. Christine Lundberg beskriver vad som motiverar fansen till resande till Twilightdestinationer samt hur deras aktivitet på Internet ser ut. De tar också upp vad som krävs för en hållbar utveckling av populärkulturturism på destinationer.

SVT, Kulturnyheterna 16/11
Läs mer om vad den nysläppta boken om Twilightturism, skriven av Dr. Christine Lundberg, Dr. Maria Lexhagen och Sigrid Mattsson, tar upp, bland annat de känslomässiga band som driver Twilighfansen till att resa.

Allastudier.se 16/11
Dr. Maria Lexhagen berättar om varför hon och hennes kollegor, Dr. Maria Lexhagen och Sigrid Mattsson forskar om populärkultur kopplat till resande, men också om hur hela livsstilen påverkas av populärkulturella fenomen. Hon beskriver också hur deras forskning gått till väga.

LT 25/11
Läs om den nyutgivna boken om Twilightturism som Dr. Christine Lundberg, Dr. Maria Lexhagen och Sigrid Mattsson gett ut samt vilka slutsatser som forskningen av Twilightfenomenet gett.