I jakt på vampyrernas hemvist – nu kommer boken om fansen!

Spara favorit
logotyp

Forks och La Push, två små amerikanska samhällen, får sedan några år tillbaka hundratals, ibland tusentals, besökare per dygn. Besökarna fotograferar den lokala skolan, läkarmottagningen och bostadshusen – allt ett led i jakten på den autentiska Twilight-upplevelsen. Mittuniversitetets turismforskare släpper nu den första boken om fansen och turismen som uppstått, "I populärkulturturismens fotspår – Twilight + Vacation = Twication©".

 - Människor skapar känslomässiga relationer till karaktärer och platser i böcker och filmer vilket motiverar dem att resa. Resandet skapar ofta starka upplevelser och intresset sprids och utvecklas dessutom genom intensiv användning av sajter, bloggar, och forum på nätet säger författaren Maria Lexhagen.

I boken beskriver författarna den turism som uppstått i kölvattnet av det internationella populärkulturfenomenet Twilight. Boken tar upp populärkultur som fenomen, fansens resande och gemenskap, betydelsen av sociala medier och hur de nya destinationerna tillvaratar och marknadsför sina produkter.

En stereotypisk bild av Twilight-fans är tonårsflickor, men förhållandevis många Twilight-fans och Twilight-turister är kvinnor i mer mogen ålder. Även män turistar i vampyrernas fotspår.

– En nyckel till framgångsrik utveckling av turism i kölvattnet av film- och litteratur är ett ökat samarbete mellan turism och övriga kreativa näringar och ökad förståelse för varandras branschlogiker säger författaren Christine Lundberg.

Författarna håller bokrelease den 15 november kl. 17-19 på KGB Bar & Restaurant, Malmskillnadsgatan 45 i Stockholm. Medier är välkomna!

Tillbaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu

Installera webbappen på din iPhone eller iPad: klicka på   och lägg till på hemskärm.