Böcker, film och musik som turistmagnet

Spara favorit
logotyp

Potentialen hos populärkulturen som turistmagnet är stor. Det har ETOUR:s forskningsprojekt om populärkulturturism och event hittills visat. Nyckeln till framgång är att ta vara på intresset hos film-, bok- och musikälskarna. Kort sagt – fansen.

Det finns många exempel på hur populärkulturen lockar turister till den plats som berättelsen kretsar kring eller musiken har sin hemvist. Forskningsprojektet har studerat hur filmsviten Twilightsagan påverkat turismen till filmkaraktärernas hemort, den lilla amerikanska staden Forks i delstaten Washington.

ETOUR:s forskning har bland annat visat att Forks, som bara har drygt 3 000 invånare, blev mer eller mindre tagna på sängen av uppmärksamheten som Twilight skapade. Plötsligt började tusentals turister besöka staden, trots att filmerna spelades in i British Columbia, Kanada..

Även den passionerade fanskara som byggts upp kring Twilightfilmerna skapar egna evenemang, eller event, som attraherar stora besökstal. Forskningen vill peka på värdet av en större initiativförmåga från orter, städer och regioner, så att turistnäring och ortsbor tillsammans kan ta vara på den potentiella guldgruva som fans faktiskt kan vara.

Forskningen har även visat att intressekonflikter kan utgöra hinder för företag i spåren av fanturismen. Dels upphovsrätten som ibland krockar med de lokala företagens vilja att använda exempelvis en boktitel i sin marknadsföring. Dels filmbolagens ointresse för lokala aktörers behov av att skapa uppmärksamhet kring en filminspelning.

Under hösten 2013 jobbar ETOUR-projektet vidare genom att studera Abbafansens turism till ABBA The Museum i Stockholm, i samarbete med bland annat Abbamuseet.

Tillbaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu

Installera webbappen på din iPhone eller iPad: klicka på   och lägg till på hemskärm.