Gevärets påverkan på skidåkningen inom skidskytte

Spara favorit 14 feb februari 2019
Anna Magnusson, skidskytte

Hur påverkas den aktiva av att bära sitt gevär på ryggen inom skidskytte och går det att utveckla de idrottsspecifika träningsmetoderna för att prestera ännu bättre?

Skidskytte är en vintersport som kombinerar längdskidåkning och precisionsskytte. Under tävling åker den aktiva med sitt gevär på ryggen (minimivikt 3.5 kg) och idag finns det fortfarande frågetecken kring hur geväret påverkar skidåkningen rent fysiskt, men också biomekaniskt (åktekniken).

Målet med projektet är att öka kunskapen kring hur geväret påverkar den aktiva. Detta för att kunna utveckla den idrottsspecifika träningen och i förlängningen få en förbättrad prestation. Det är av stor betydelse att förstå de specifika krav som idrotten ställer på den aktiva för att kunna utveckla skidskytte som sport.

Praktisk nytta

Genom att öka förståelsen för hur geväret påverkar den aktiva kan träningen specificeras och utvecklas på bästa sätt. Detta för att förbereda den aktiva för att bära geväret på ryggen och kunna ge en ökad prestation, samt i förlängningen förhoppningsvis minska riskerna för skador och överbelastning.

Partners

Projektet genomförs i samarbete med Svenska Skidskytteförbundet.

Forskare i projektet

Marko Laaksonen
Kerry McGawley

Kontaktperson

Malin Jonsson Kårström

NVC-logotyp

Kontakt

Malin Jonsson

Malin Jonsson Kårström, doktorand, Nationellt vintersportcentrum.

Intervju om projektet