Internet of sports i skidbacken

Spara favorit 20 apr april 2018

Tänk dig att du ser en film på en skidåkare i slalombanan och i samma bild rullar viktiga mätdata om den som åker. Siffrorna kan till exempel visa om trycket ligger fram eller bak på skidan, hur farten ändras, tid mellan portar med mera. Det här kan sedan tränare och åkare använda för att göra justeringar på material, i åkteknik och träning för att vinna viktiga hundradelar.

Den här tekniken håller på att bli verklighet och tester av sensorer och system gjordes på den alpina nationalarenan i Åre den 9-13 april med delar av det alpina damlandslaget. Den 11 april var Estelle Alphand och Lisa Blomqvist försökspersoner och den 12 april var det Lin Ivarsson, Magdalena Fjällström och Ylva Stålnacke som åkte med sensorer i backen.

Matej Supej vilar ut efter lyckade tester i backen.

Matej Supej, professor vid Ljubljanas Universitet, som är case manager i marknads- och forskningsprojektet Center för Hälsoinnovation – Home of Internet of Sports berättar att de vill göra så realistiska tester som möjligt. Forskning och utveckling sker i samarbete med landslaget och deras mål är att hitta metoder för att vinna viktiga fördelar inför kommande mästerskap. Inte minst Alpina VM i Åre 2019.

– Testerna görs alltid i backen, vi behöver den realistiska miljön där produkten ska användas. Åkarna har bland annat tryckkänsliga innersulor i pjäxorna och GNSS-sensorer på ryggen, säger Matej Supej.

Delar av damlansdslaget är försökspersoner, de har sensorer i pjäxorna och på ryggen.

– Den senaste sensortekniken har blivit billigare, mindre och mer pålitlig. Nu med det svenska alpina landslaget använder vi den absolut senaste GNSS-tekniken på ett sätt som inte gjorts förut. Det ger oss mätdata för att titta på taktik för olika banor med varierande terräng och struktur. Vi får helt enkelt fram sådant som är omöjligt att se med blotta ögat, säger Matej Supej.

Om GNSS:
GNSS står för Global Navigation Satellite System. Systemet använder satelliter för positionsbestämning (och tidsbestämning). Global Positioning System (GPS), som ägs av USA:s militär, är ett av flera befintliga GNSS system. Teknologin i detta projekt använder även GLONASS (Ryskt) och Galileo (EU) med deras infrastruktur av satelliter etc.

De tre nivåer av GNSS-teknik som man testar i projektet skiljer sig i noggrannhet. Nivå ett mäter positionen med en noggrannhet på en centimeter. På nivå två handlar det om mellan en och tio centimeter och nivå tre är i princip samma teknik och noggrannhet som i mobiltelefoner.

Forskning och produktutveckling på samma gång

Landslagets tränare har varit med i början av projektet, det är deras behov som ligger till grund för utvecklingen av tekniken. Utmaningen ligger i att skapa mjukvara som automatiskt analyserar och presenterar mätdata i realtid.

– Jag tycker det är oerhört givande att kunna hjälpa till med förståelsen av mycket känsliga och små saker som kan förbättra åkarnas prestanda. Om du också kan bevisa dessa saker vetenskapligt, är det förstås ännu mer spännande, säger Matej Supej.

För det handlar inte bara om produktutveckling, det är forskning på högsta nivå. De vetenskapliga publikationerna inom området ökar enormt. I teamet kring Internet of Sports är det åtminstone fem eller sex vetenskapliga artiklar på gång just nu. Testerna som görs leder till ny kunskap, metoder för att förbättra landslagets prestationer och produktutveckling. Det är tillämpad forskning och grundforskning på samma gång.

Men det är inte bara elitåkare och tränare som kommer att dra nytta av den forskning och teknikutveckling som genomförs i Åre. Teamet jobbar samtidigt med tre nivåer där elitnivån som landslaget ska få ta del av är den högsta nivån. Det som kan bli prismässigt intressant för oss andra handlar om nerskalade produkter i nivå två och tre där kommersialisering till motionärer är i fokus.

Teamet har samlat massor av mätdata som ska analyseras.

Det kan handla om produkter och applikationer som kan få unga intresserad av idrott i och med kopplingen till teknik. Men det kan också vara handla om att utveckla produkter som hjälper äldre att träna för att undvika fallskador och annat.

– Våra tester har varit extremt lyckade och nu har vi mycket jobb med att behandla all mätdata. Hela systemet ska skalas ned för att fungera i enklare och billigare system som kan användas i konsumentprodukter. I praktiken handlar det om att utveckla datorprogram som kan automatisera analysen av alla mätdata. Här har vi kontakt med externa företag och får hjälp av deras expertis, säger Matej Supej.