Åre Risk Event: Kriser i vår tid – Från global pandemi till krig i Europa
Välkommen till en fullspäckad webbinariedag den 4 maj kl. 10.00–15.00. Förmiddagen kommer att fokusera på erfarenheter från Coronapandemin medan eftermiddagen tar upp olika aspekter av det pågående kriget i Ukraina. Webbinarierna är kostnadsfria och öppna för alla.
De här presentationerna vänder sig till dig som på olika sätt jobbar med beredskap, krisledning och krishantering, men också till dig som själv är forskare eller kanske bara har ett intresse för dessa ämnen.
Program
Alla tider är cirkatider.
Moderator: Lena-Maria Öberg, docent i informatik och temaledare RCR
Susanna Öhman, föreståndare för RCR och professor i sociologi, inleder dagen.
TEMA: Coronapandemin
10.00 Distans och hybridstab, tankar från pandemin och ett pågående krig
Erik Borglund, professor i arkiv- och informationsvetenskap och docent i data- och systemvetenskap, verksam i forskningscentret RCR och forumet Fodi
Coronapandemin tvingade flera organisationer att plötsligt övergå till en krisledning på distans, något som i många fall efter två år av pandemi har övergått till vad som kan ses som en hybridlösning. Vilka utmaningar ställs på den typen av krisledning i exempelvis händelse av ett krig, då Internet och elförsörjning inte är garanterat? Erik Borglund återger resultat från både en genomförd och en pågående studie om krisledning på distans och i hybridform.
10.30 Smittspridning och ryktesspridning
Lars Nord, professor i politisk kommunikation och journalistik, verksam i forskningscentret Demicom
I en ny studie granskas hur svenska myndigheter, regioner och nyhetsmedier hanterat rykten och osäker information under Coronapandemins första år. Studien visar att dessa aktörer sett stora utmaningar i att kommunicera ”överallt, hela tiden” för att bemöta rykten, och att erfarenheterna från pandemin visar att beredskapen för att klara sådana uppgifter kan förbättras.
11.00 Policy Responses to the COVID-19 Pandemic: Examples from National and Local Levels
Evangelia Petridou, docent i statsvetenskap, och Jörgen Sparf, docent i sociologi, båda verksamma i forskningscentret RCR
Delar av presentationen ges på engelska. Svensk rubrik och beskrivning kommer.
In this presentation we present a theoretical explanation for the formation of national responses to the pandemic at national levels, exemplified by two case studies. We then proceed with some insights from the local government response in the Swedish context.
11.30 Vem leder krisen? – Centrala rekommendationer möter den lokala verkligheten
Gertrud Alirani, lektor i statsvetenskap, och Pär Olausson, docent i statsvetenskap, båda verksamma i forskningscentret RCR
Forskare vid RCR har uppdragits att utvärdera flera större organisationers krishantering under pandemin, bland annat Sandvikens kommun, Länsstyrelsen Västernorrland, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I denna presentation sammanfattas resultat och reflektioner från dessa utvärderingar.
12.00 Lunchpaus
TEMA: Kriget i Ukraina
13.00 Orolig omvärld – beredskap på hemmaplan
Linda Kvarnlöf, lektor i sociologi, verksam i forskningscentret RCR
Människors intresse för hemberedskap ökar när vi står inför ett verkligt eller upplevt hot, både pandemin och Rysslands invasion av Ukraina har illustrerat detta. Hur kan vi förstå människors motivation till hemberedskap? Vem förbereder sig och varför? I den här presentationen behandlas frågor som dessa samt de tendenser som går att iaktta mot bakgrund av kriget i Ukraina.
13.30 Erfarenheter av kommunalt flyktingmottagande
Gustav Lidén, docent i statsvetenskap, verksam i forskningscentret RCR
I samband med det som i efterhand kommit att kallas flyktingkrisen kom 2015 rekordmånga asylsökande till Sverige. Detta fick stora konsekvenser för Sveriges kommuner som har viktiga ansvarsområden i mottagandet av nyanlända flyktingar eller andra skyddsbehövande och deras anhöriga. I samband med Rysslands angrepp på Ukraina står Europa och Sverige inför en liknande situation - denna gång troligtvis av än större magnitud. Frågan är hur de svenska kommunerna hanterade situationen 2015 och vad samhället har lärt sig av detta?
14.00 Hur läge har det varit krig i Ukraina?
Håkan Gunneriusson, docent i krigsvetenskap, verksam i forskningscentret RCR
När började kriget i Ukraina och varför har händelseutvecklingen skett som den skett. Håkan Gunneriusson tar oss från annekteringen av Krim 2014 fram till dagens situation i Ukraina. Ett möte mellan hybridkrigföring och reguljär krigföring.
14.30 Människan i kriget – flyktingar, internflyktingar och den humanitära situationen i Ukraina
Minna Lundgren, lektor i sociologi, verksam i forskningscentret RCR
Rysslands aggressiva krigföring i Ukraina har tvingat många människor från sina hem i hopp om att nå säkrare platser. Över hälften av Ukrainas barn befinner sig på flykt, en del av dem i grannländerna, medan andra ännu är kvar i landet. I den här presentationen går vi igenom krigets humanitära konsekvenser och reder ut begrepp som flyktingar och internflyktingar och vad de begreppen har för praktisk betydelse.
15.00 Slut
Läs mer
Mittuniversitetets forskning med koppling till coronapandemin
Mittuniversitetets forskning med koppling till kriget i Ukraina