Våra forskare om kriget i Ukraina

Här samlar vi RCR-forskares kommentarer om kriget i Ukraina och om hur situationen kan tänkas påverka Ukraina, Sverige och resten av världen.

Om betalsystemet kraschar

En rädsla för att vårt digitala betalsystem ska sluta fungera har spridit sig efter invasionen i Ukraina och den eventuella risken för elbrist i vinter. Aron Larsson, professor vid Institutionen för informationssystem och -teknologi, har forskat i vad som skulle kunna hända i en sådan situation.

2022-09-22

I krigets spår - vad händer med vår ekonomi?

Kriget i Ukraina skapar stor oro och starka reaktioner, framför allt kopplat till det mänskliga lidandet, men oron för hur ekonomin i vår del av världen påverkas finns också där. Saman Rashid, forskare på Mittuniversitetet, och Oliver Dogo, Handelskammaren, säger så här om situationen.

2022-03-25

Stora vinster vid samarbete inom hemberedskap

Svenskarna är överlag intresserade av hemberedskap och är mer förberedda på en kris än de tror. Många har tillräckligt med mat hemma för att klara sig i några dagar, men det är betydligt ovanligare att ha en plan för vad man ska göra om krisen plötsligt kommer.

2022-03-08

Ukrainas miljontals internflyktingar står inför svåra utmaningar

Risk för trafficking, sexuellt våld, fler konflikter och humanitära katastrofer. Minna Lundgren, forskare och lektor vid Mittuniversitetets Risk and Crisis Research Centre, RCR, har under fem år studerat interflyktingsituationen i Georgien. Nu ser hon med oro på den eskalerade situationen i Ukraina.

2022-03-04

Forskares krigskunskaper hett efterfrågade i media

Håkan Gunneriusson, docent i krigsvetenskap vid RCR, har haft fullt upp med att svara på mediers frågor sedan Ryssland startade krig mot Ukraina i torsdags. – Hela förra året var det ingen som hörde av sig, man kan säga att det kommer i skov.

2022-03-04

Stort behov i kristider av extra tydlig information

Att dagligen höra talas om krig och ett försämrat säkerhetsläge leder till oro hos många, en oro som ökar intresset för hemberedskap. Därför är det viktigt att förstå att hemberedskap är något mer än en enskild angelägenhet inom hemmets fyra väggar.

2022-03-01

Sidan uppdaterades 2022-09-19