Hallå där, Per Becker som disputerar på fredag!

Tor 20 maj 09:37

Den 28 maj försvarar Per Becker sin avhandling i sociologi om förebyggande av översvämningsrisker. Vi tog pulsen på honom inför disputationen.

Per Becker står på ett berg med friluftskläder och solglasögon

Hej Per! Hur är det med nerverna?

Det går bra. Ska jag vara helt ärlig har jag inte haft tid att tänka på avhandling och disputation på ett tag, men jag kommer säkert i rätt humör när det närmar sig.

Kan du beskriva din avhandling i tre meningar?

Avhandlingen handlar om hur komplexa hållbarhetsutmaningar görs styrbara i vår typ av samhälle. Den fokuserar empiriskt på förebyggandet av översvämningsrisk, men jag argumenterar för att resultaten kan vara generella för en bredare samling sammanhang. Den identifierar fyra delprocesser som både undergräver syftet med förebyggandet av översvämningsrisk och är grundläggande för att det ska kunna styras på samhällsnivå överhuvudtaget.

Varför valde du att studera just detta?

Vi står inför allvarliga hållbarhetsutmaningar och det är av största vikt att vi organiserar oss och styr samhällets hantering av dessa på ett bra vis. Översvämningsrisk är en viktig fråga för Sverige och forskningsrådet FORMAS beslutade att finansiera forskningen.

Vad har du för planer efter disputationen?

Jag har redan en fast anställning vid Lunds universitet som jag kommer fortsätta på om inte något annat mer lockande dyker upp.

Du är professor i risk och hållbarhet. Hur kommer det sig att du ”började om” i ett nytt ämne?

Det låter nog konstigare än det är. Min forskning har länge aspirerat på att ha samhället som studieobjekt och då tyckte jag att det var dags att fördjupa mig i den vetenskapliga disciplin som faktiskt har haft detta fokus sedan 1800-talet.

Vad gör du helst när du inte jobbar?

Vågsurfar.

 

Välkommen till Pers disputation som sker via Zoom den 28 maj kl. 13.00. Läs mer och anmäl dig här.