Inspiration om Digitala tvillingar

Inspiration om Digitala tvillingar

Den 23 januari välkomnar Timrå kommun och Mittuniversitetet in till en inspirerande förmiddag med fokus på Digitala tvillingar – som är simulerade kopior av verkliga maskiner, byggnader, system och hela städer.  Eventet är kostnadsfritt!

Digital tvilling

Med en digital tvilling har du möjlighet att testa och simulera olika händelser, som exempelvis underhåll och felsökningar, för att se hur det verkliga objektet kommer att påverkas. Sweco, Optimation och Mittuniversitetet kommer att berätta om olika case samt möjligheter och utmaningar med den nya tekniken! Se program längre ned på sidan. Eventet är kostnadsfritt. Anmäl dig senast den 21 januari!

Frågor?

Sofia de Wall
Kommunikatör
sofia.dewall@miun.se
010-142 82 58

Program den 23 januari Sundsvall Timrå Airport

09:15 - 09:30                               
Registrering och kaffe samt smörgås

09:30 - 09:40                               
Inledning Timrå kommun

09:40 – 10:10                              
Digitala tvillingar i processindustrin – möjlighet och utmaningar -  Magnus Aråker, Optimation

10:15 – 10:45                              
Stadens digitala tvilling-  Jenny Carlstedt, Sweco

10:45 – 11:05                              
Kaffe 

11:05 – 11:25                              
Kan forskning bidra till framtiden flygplatser? Uppvisning av flygplatsdemonstrator i projektet MiLo - Mårten Sjöström, professor Mittuniversitetet

11:25 – 11:50                              
Diskussion och publikfrågor

11:50 – 12:00                              
Avslutning

Välkomna!

Benny Thörnberg, docent vid Mittuniversitetet och projektledare MiLo – miljön i kontrolloopen

Keynotes

Digitala tvillingar i processindustrin

Magnus Aråker, Optimation

Magnus Aråker - Optimation

Hur kan man använda sig av en digital tvilling inom processindustrin? Vilka möjligheter ställs ditt företag inför? Och vilka utmaningar finns? Optimation AB är experter på produktionsoptimering inom processindustrin. Deras främsta verktyg är att tillämpa dynamisk modellering, optimering samt dataanalys. De erbjuder alltifrån styrsystemsdynamik till övergripande anläggningsdynamik där hela industrier simuleras och analyseras.

Stadens digitala tvilling

Jenny Carlstedt, Sweco

Jenny Carlstedt - Sweco

Vad innebär en digital tvilling av en stad, och varför är det bra att ha en? Stadens VA-nät, transport- och energiflöden, byggnader och hela stadsdelar och städer – allt kan byggas upp som digitala tvillingar. Dessa kan vara en bra grund för att skapa våra framtida smarta och hållbara städer och samhällen. Varför behövs dessa tvillingar och hur kan vi nyttja dem när vi planerar, utformar och förvaltar VA-nät, infrastruktur, byggnader – och sist men inte minst våra städer och samhällen?

Kan forskning bidra till framtiden flygplatser?

Mårten Sjöström

Mårten Sjöström - Mittuniversitetet

Sofistikerad teknik kan revolutionera flygledning och göra driften av små flygplatser i glesbygd mer ekonomiskt hållbar och säkrare. I det EU-finansierade projektet MiLo studerar forskare mättekniken som gör det möjligt att övervaka väder, nedisning, status och allt som rör sig kring landningsbanan på flygplatsen. Mittuniversitetet kommer att visa upp en framtagen VR-modell med mätdata över Sundsvall Timrå flygplats. Modellen är utvecklad i samarbete med RISE.