Utförslöpning

Spara favorit 3 aug augusti 2017
Sports Tech Research Centre

Att kunna hålla hög hastighet vid utomhuslöpning i branta utförsbackar är en viktig faktor, men hur springer du bäst rent tekniskt utför och vad ställer det för krav på utrustningen för att optimera kroppens rörelse?

Vid löpning på plan mark finns det tydliga kopplingar till ett antal fysiologiska faktorer som är avgörande för prestationen. Tidigare forskning, från utomhuslöpning med kraftig variation i lutning och underlag, visar tydligt att förmågan att kunna hålla en hög löphastighet vid branta utförsbackar är en central faktor för att prestera i denna typ av terräng.

Vid löpning utför är inte exempelvis hög syreupptagningsförmåga avgörande eftersom löparen inte kommer att vara nära sitt maximala VO2maxMest sannolikt är det löparens förmåga att minimera den bromsande kraften, det vill säga minska kraften då man sätter ner foten mot underlaget, som avgör en nabb utförslöpning.

Studien genomförs på löpband där personerna kommer att springa på olika utförslutningar med löpning på plan mark som kontroll. Studien innefattar metoder med bland annat sensorer för tryck i skon, avancerat 3D-rörelseanalyssystem och mätning av löparnas energiförbrukning. 

Vinsten med studien omfattar både prestation och utveckling av material för att optimera kroppens rörelse i syfte att minimera belastning på utsatta delar av kroppen trots en hög löphastighet.

Studien är ett samarbete mellan Sports Tech Research Centre, Riksidrottsförbundet och Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm.