Benny Thörnberg, forskare vid STC, hamnade på tredje plats i Forskar Grand Prix - en nationell tävling där forskare från hela landet tävlar i att presentera sin forskning på ett underhållande och informativt sätt på bara fyra minuter.

forskargrandprix_benny.png

Det var åtta förväntansfulla forskare som klev in på rockklubben Debaser Medis scengolv i Stockholm. Deras uppdrag var att leverera den mest övertygande, inspirerande och begriplig presentation av sin forskning på bara fyra minuter.

- Det var en väldigt hård konkurrens och mitt ämne är inte det lättaste att popularisera, så jag är väldigt nöjd med en bronsmedalj, säger Benny Thörnberg.

Vägen till finalen gick via regionala kvaltävlingar tidigare i höst. Det genomfördes i Borås, Göteborg Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Sundsvall Trollhättan och Västerås, som en del av vetenskaps händelsen "Forskarfredag".

Benny Thörnberg, som arbetar vid forskningscentret Sensible Things that Communicate (STC), presenterade sin forskning om "elektroniska ögon" som kan varna för is på vägarna. Vinnare blev Michael Braian, Malmö högskola som forskar CAD/CAM-teknik inom tandvården.

I finalen publikens röster vägde lika med recensioner från juryn. Juryn bestod av Nour El-Refai, skådespelare och komiker, Patrick Hadenius, journalist och redaktör för Forskning och Framsteg, och Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet.

- Forskar Grand Prix visar att kvalificerad forskning kan förklaras på ett engagerande sätt som är lätt att förstå. Tävlingen syftar till att inspirera forskare att kommunicera mer om sin forskning, så att den blir offentlig och nytta samhället, säger Ingrid Petersson, generaldirektör för Forskningsrådet Formas och adjudicators vid finalen.

Den nationella finalen arrangerades av Vetenskap & Allmänhet och Forskningsrådet Formas, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Forskar Grand Prix 2014