I samband med Civilingenjörsdagen vid Mittuniversitetet besökte Christer Fuglesang forskningscentret STC (Sensible Things that Communicate) för att se lite av den senaste forskningsutvecklingen vid centret.

IMG_8087.jpg
Börje Norlin, David Krapohl och Christer Fuglesang

Christer Fuglesang började besöket på Mittuniversitetet med att hålla en fullsatt föreläsning för alla studenter där han berättade om sin bakgrund och hur han blev astronaut. Efter föreläsningen besökte Fuglesang det nybyggda röntgenlabbet på STC forskningscenter där forskarna demonstrerade utrustningen och presenterade sina forskningsprojekt.

Här tittar de bilder av naturlig bakgrundstrålning och kosmisk strålning som nått in i röntgenlabbet. Medipix-systemet mäter energin på varje enskild partikel, och NASA planerar att använda systemet för att skydda astronauter från att få för hög strålningsdos under ett uppdrag. Mittuniversitetet deltar aktivt i Medipix-projektet som koordineras från forskningsinstitutet CERN i Genève.

Civilingenjörsdagen arrangeras varje år av studenter från de olika civilingenjörs- programmen. I år var dagen större än någonsin och bjöd på ett fullspäckat schema med spännande aktiviteter. Förutom föreläsningen med Christer Fuglesang arrangerades en stor utställningsmässa där studenterna från de olika civilingenjörsprogrammen samarbetat för att hitta lösningar på verkliga uppdrag från företag. Ett syfte med dagen är att stärka kontakten mellan universitetets civilingenjörsstudenter och näringslivet i regionen som kan mötas här och knyta kontakter.

logo

Kontakt:

Börje Norlin, lektor STC forskningscenter, 060-148594, 070-5256363, Borje.Norlin@miun.se

Christine Grafström, kommunikatör STC, 072-210 32 12, christine.grafstrom@miun.se

Studentkontakt för Civilingenjörsdagen:
Sofia Canclini, civilingenjörsstudent, Teknisk design, 076-413 38 01, e-post: s.canclini@hotmail.com

Erik Andersson, civilingenjörsstudent, Industriell ekonomi, 070-791 41 65, e-post: eran0702@student.miun.se