Augmented Sports ska bidra till teknisk utveckling hos främst lokala och regionala företag och organisationer som de kan dra nytta av för att möta marknadens behov.

Test av skidskyttegevär Anna Magnusson
Test av instrumenterat skidskyttegevär.

Augmented Sports ska bidra till teknisk utveckling hos främst lokala och regionala företag och organisationer som de kan dra nytta av för att möta marknadens behov.

Bakgrund

Inom såväl breddidrott som elitidrott och parasport finns behov av ständiga förbättringar och förstärkningar,”augments”, vid utveckling av utrustning och teknik.

Utvecklingen framåt ställer krav på att företag och organisationer tar höjd för innovationer och nya idéer för att fortsatt vara framgångsrika. Den forskning, kunskap och avancerade labbmiljö som byggts upp vid Sports Tech Research Centre samt det nära samarbetet med olika intressenter skapar goda förutsättningar för fler och bättre resultat som bidrar till teknisk utveckling hos företag och organisationer samt forskning med kvalitet.

Mål

Projektet ska bidra till att stärka möjligheterna för produkt- och tjänsteutveckling med innovativt teknikinnehåll hos regionens företag och organisationer. Även företag med mindre möjligheter till egen avancerad teknisk utveckling ska kunna dra direkt nytta av de resultat som projektet genererar i sin egen produkt- och verksamhetsutveckling. På så vis ska projektet medverka till företagsutveckling och indirekt till nylokalisering av såväl företag som organisationer och intresseföreningar inom sport och idrott.

Nyfiken men osäker på hur ni kan samarbeta med oss?

Välkommen att kontakta oss om ni först vill veta mer om vår labbmiljö och på vilket sätt ett samarbete skulle kunna vara till nytta för er verksamhet.

Gör din intresseanmälan här

Delaktiviteter i projektet

 • Vindtunnel i världsklass
 • Virtuell ledsagare av synsvaga inom rörelseaktiviteter
 • Virtuell verklighet i sport och idrott
 • Teknisk utveckling inom Riksidrottsförbundet
 • Bioenergetiska modeller och modeller för muskeltrötthet
 • Utveckling inom Skidskytte, Svenska Skidförbundet
 • Utveckling inom Alpin skidåkning, Svenska Skidförbundet
 • Fartvindens betydelse för längdskidåkares biomekanik och fysiologi
 • Standardisering och klassificering av rullskidors rullmotstånd för tillämpning vid rullskidtävlingar
 • Säkerhet mot huvudskador Förbättrade mätmetoder för utveckling av utrustning, kläder och skadedetektion
 • Testutveckling för klassificering inom parakanot
 • Testutveckling för klassificering inom paracykel
 • Individanpassad utrustning genom Additiv tillverkning

 

Vanliga frågor och svar

Hur påbörjar eller återupptar man ett samarbete med er?

Fyll i formuläret på webben Där beskriver ni era frågeställningar och behov. Efter ett internt bedömningsmöte, där vi bedömer hur väl era behov stämmer överens med vårt verksamhetsområde, hållbarhetsaspekter och regional anknytning, kommer ni sen att få svar om ni blivit matchade med något av våra pågående eller kommande projekt. Förvänta er återkoppling inom fyra veckor.

Kostar det något att använda era labb inom ramen för samarbetet?

Nej, inom samarbetet kostar det inget att använda våra labb eller handledning från vår personal. Men det finns en gräns för hur mycket labben kan användas innan samarbetet måste fördjupas. Men för större projekt och samarbeten kan ni dock själva behöva bidra med engagemang och arbetstid eller låna utrustning som avtalas innan projektet start.

Vilka labb och utrustningar kan man få tillgång till?

Utrustningen som finns i våra labblokaler är tillgängliga för de företag som vi samarbetar med. Ibland kan andra forskningsprojekt ha företräde på specifika utrustningar. Här kan ni läsa mer om våra labb.

Får jag vara med vid testerna?

Vi uppmuntrar er att delta vid testerna för att ge er kunskap om alternativa provmetoder och vad det egentligen är man testar. På grund av Covid-19 så har vi i dagsläget begränsat antalet besökare i labben men det får ni mer info om innan ni kommer till oss i labben.

Finansiärer

Svenska skidskytteförbundet Logga Tillväxtverket Östersunds kommun logotyp