Elevers utveckling av begreppsförståelse i matematik
Projektet syftar till att bättre förstå vad det innebär att ha en begreppsförståelse i matematik, samt att med den kunskapen utveckla principer för en undervisning med fokus på begreppsförståelse. Inriktningen är framför allt mot matematikuppgifter och mer specifikt matematiska problem.
Projektet ”Elevers utveckling av begreppsförståelse i matematik” kan ses som ett delprojekt inom ramen för BUR (Begrepp-Uppgifter-Resonemang). BUR är ett pågående projekt med klassrumsnära forskning med fokus på elevers utveckling av begreppsförståelse och matematiska resonemang, och på lärares urval och konstruktion av uppgifter samt återkoppling på elevers arbete med dessa uppgifter. Målet med delprojektet är att utveckla teorier för en bättre förståelse för elevers begreppsutveckling och att ta fram principer för urval och konstruktion av uppgifter/problem.
Projektet tar sin utgångspunkt i två avhandlingar (Jäder, 2019; Wedman, 2020) och arbetar vidare med något som vi kallar begreppsligt utmanande uppgifter. Vi kommer att utgå från en teori om begreppsförståelse med sin grund inom det kognitionsvetenskapliga fältet som kombineras med andra existerande teorier inom det matematikdidaktiska fältet. Fokus är att utveckla en teori som kan användas i ett sammanhang där begreppsförståelse ska utvecklas via problemlösning.
Den övergripande planen är att:
- I samråd med lärare och utifrån de teoretiska utgångspunkterna konstruera/välja ut matematiska problem som fokuserar på begreppsliga egenskaper/definitioner.
- Samla in empiri genom att elevers uppgiftslösning filmas samt elever intervjuas kring sin förståelse för uppgifternas lösning men också kring begreppen på ett mer övergripande plan.
- Diskutera empirin med medverkande lärare för att fördjupa förståelsen för hur vi kan se på det som skett.
- Utveckla principerna för urval och konstruktion av uppgifter med stöd av analyser, och basera detta på en utveckling av den teoretiska grunden.
Dessa steg kan sedan upprepas för vidare utveckling.
Projektet löper initialt från oktober 2020 till juni 2022, med förhoppningar om att skapa förutsättningar för en fortsättning. En samarbetsskola finns i nuläget, och under början av hösten 2021 kommer vi att söka fler samarbeten för att gå vidare med projektet.
Referenser
Jäder, J. (2019). The challenges of mathematical problem solving – The conceptual and the creative challenge (manuscript). In Jäder (Ed.) Med uppgift att lära - Om matematikuppgifter som en resurs för lärande (Doctoral dissertation, Umeå University).
Wedman, L. (2020). The concept concept in mathematics education: A concept analysis (Doctoral dissertation, University of Gothenburg).