IDE‑projektet ‑ inflytande, delaktighet och empowerment för unga personer med intellektuell funktionsnedsättning
Unga personer med funktionell funktionsnedsättning (IF) har sämre förutsättningar till en god hälsa, delaktighet i samhället och att påverka sina liv. Hur kan delaktighet och inflytande för unga personer med IF definieras, tillämpas, bedömas och förstärkas?
I Härnösands kommun finns behov av att utveckla arbetet med delaktighet och inflytande för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF). Unga personer med IF har generellt sett sämre förutsättningar för en god hälsa. Deras möjligheter att vara delaktiga i samhället och att påverka det som är viktigt i deras liv är sämre än för andra i motsvarande ålder.
Det övergripande syftet med studien är att undersöka hur inflytande och delaktighet för unga personer med IF definieras, tillämpas, kan bedömas och för att bidra till att utveckla deras vardagskompetens.
Forskningsfrågor
- Hur definierar lärare inom gymnasiesärskolan elevers inflytande och delaktighet?
- Hur ser föräldrar till unga med IF på sina ungdomars möjlighet till delaktighet och inflytande?
- Hur ser kunskapsläget ut när det gäller möjlighet att bedöma upplevt inflytande och delaktighet bland personer med IF?
- Hur kan fotobaserade metoder användas inom gymnasiesärskolan för att stärka elevernas möjligheter till delaktighet, inflytande och empowerment?
Metoder som används för att besvara forskningsfrågorna är litteraturstudie, intervjuer, workshops och observationer. Intuitionen för hälsovetenskaper (HOV) och Institutionen för design (DES) har forskare med kompetens inom området.
Förväntat resultat
Genom att öka möjligheterna till inflytande, delaktighet och empowerment hos målgruppen bidrar forskningen med att nå tillväxtmålen för Härnösands kommun:
1) Gemensam kraft
2) Utbildning som får människor att växa
4) Den trygga och personliga livsmiljön
5) Hållbarhet genomsyrar allt
Resultatet kommer att kommuniceras genom en populärvetenskaplig rapport, samt ett presentationsseminarium för kommunens politiker och personal. Projektet planeras pågå till hösten 2024.
Fakta
Projektperiod
220901-240930