Att kunna hålla hög hastighet vid utomhuslöpning i branta utförsbackar är en viktig faktor, men hur springer du bäst rent tekniskt utför och vad ställer det för krav på utrustningen för att optimera kroppens rörelse?

DSC_0180 - Kopia.jpg

Bakgrund

Vid löpning på plan mark finns det tydliga kopplingar till ett antal fysiologiska faktorer som är avgörande för prestationen. Tidigare forskning, från utomhuslöpning med kraftig variation i lutning och underlag, visar tydligt att förmågan att kunna hålla en hög löphastighet vid branta utförsbackar är en central faktor för att prestera i denna typ av terräng.

Vid löpning utför är inte exempelvis hög syreupptagningsförmåga avgörande eftersom löparen inte kommer att vara nära sitt maximala VO2max. Mest sannolikt är det löparens förmåga att minimera den bromsande kraften, det vill säga minska kraften då man sätter ner foten mot underlaget, som avgör en nabb utförslöpning.

Studien genomförs på löpband där personerna kommer att springa på olika utförslutningar med löpning på plan mark som kontroll. Studien innefattar metoder med bland annat sensorer för tryck i skon, avancerat 3D-rörelseanalyssystem och mätning av löparnas energiförbrukning.

Mål

Vinsten med studien omfattar både prestation och utveckling av material för att optimera kroppens rörelse i syfte att minimera belastning på utsatta delar av kroppen trots en hög löphastighet.

Bild av

Bild av

Bild av

Bild av

Fakta

Projektperiod

170101-210101

Projektledare

Glenn Björklund

Universitetslektor|Senior Lecturer

010-142 81 49

Projektmedlemmar

David Sundström

Universitetslektor|Senior Lecturer

010-142 86 94

Anna Bjerkefors

Anna Bjerkefors

Johanna Rosén

Johanna Rosén