Artiklar

Spara favorit 5 mar mars 2018
Artiklar huvudsida

Läs våra artiklar från spännande områden inom Internet of Sports, såsom wearables, implants, appar och andra möjligheter till digitalisering av produkter och tjänster.

Sensortester ska vässa skidlandslagen

Svenska elitåkare testa ett helt nytt sätt att utvärdera prestationer. Skidåkarna utrustas med speciella sensorer under åkningen. Sensorerna som är kopplade till molnet kan följer åkarna både i realtid och kan analysera data samlad över lång tid.

test av sensorer

Sensortester ska ge fler medaljer

Genom avancerade sensortester kan forskarna mäta exakt var på en bana en skidåkare tappar eller ökar i fart. På så sätt kan prestationerna analyseras och träningarna utvecklas. Målet är fler medaljer under VM.

Tidningsartiklar, Home of Internet of Sports

Tillväxt och teknologi

Kortsiktigt är siktet inställt på alpina VM i Åre 2019 och skidskytte-VM i Östersund samma år. Långsiktigt handlar projektet ”Home of Internet of Sports” om att utveckla innovativ sportteknologi med kommersiell potential. Men också om ett annorlunda sätt att bedriva idrottsforskning på.

Tidningsartiklar, Home of Internet of Sports

Mittuniversitetet tar täten i regional tillväxt

Uppfinningar. företag som växer. Det har aldrig gjorts tidigare. Elever från Jämtlandsgymnasiet kliver fram med nya idéer som företagen kan dra nytta av.

Damstafettlaget OS Peyongchang 2018

Sveriges damframgångar på OS ger internationellt eko

Tre fjärdedelar av den olympiska truppens medaljer i Pyeongchang har tagits av damer. Frida, Charlotte, Stina, Hanna, Charlotte/Stina och damstafettlaget i skidskytte har satt Sverige på kartan som framgångsrika inom damidrott.

Andre Myhrer och Frida Hansdotter

Alpina OS-framgångar höjer temperaturen inför VM 2019

För första gången sedan 1968 har en nation tagit dubbla OS-guld i slalom. Frida Hansdotter och André Myhrer hade inte tagit ett mästerskapsguld innan OS i Pyeongchang, nu har båda gjort det. Den senaste nationen som lyckades med bedriften var Frankrike med Marielle Goitschel och Jean-Claude Killy vid OS i Grenoble för femtio år sedan.

Robot på flygplatsen i Pyeongchang, vinter-OS 2018

Olympisk synergi – idrott och business

Utvecklingen av teknologi har fått en allt större betydelse inom dagens elitidrott. För aktiva och ledare är ny teknik oumbärlig i både träning och tävling och modern teknologi kan även förstärka publikens helhetsupplevelse av idrottsevenemang, på arenan och via medierna.

Bild av PDF-artikel om nytt olympiskt tränarprogram

Nytt olympiskt tränarprogram

SOK startar ett nytt tränarprogram inför OS i Tokyo 2020 med fokus på träning och prestationsutveckling med sikte mot världstoppen.

Bild av PDF-artikel: review om wearables

Wearables – review

Comparison of Non-Invasive Individual Monitoring of the Training and Health of Athletes with Commercially Available Wearable Technologies.

Bild av PDF-artikel om Implantables inom sport

Implantables inom sport

Föreställ dig att du under en fotbollsmatch eller en etapp i Tour de France skulle kunna följa vad som händer inne i idrottarnas kroppar.

Bild av PDF-artikel om prestation där kvinnor jämförs med män

Prestation – kvinnor vs män

Kvinnor deltar allt oftare på den globala idrottsscenen. Kan de även – som forskare tidigare häv- dat – komma att prestera på männens resultatnivå i vissa idrotter?

Bild av PDF-artikel om 24-monitoring of athletes

24-hr monitoring of athletes

The Responses of Elite Athletes to Exercise: An All-Day, 24-h Integrative View Is Required!

Bild av PDF-artikel som granskar implantables utifrån SWOT-analys

Implantables improve performance?

A SWOT Analysis of the Use and Potential Misuse of Implantable Monitoring Devices by Athletes.

Bild av PDF-artikel om Biofeedback using wearables

Biofeedback using wearables

Comparison of Non-Invasive Individual Monitoring of the Training and Health of Athletes with Commercially Available Wearable Technologies.

Bild av PDF-artikel om wearables och tillförlitlighet

Wearables, yes, but able?

Wearable, yes, but able…?:it is time for evidence-based marketing claims!

Hanna Öberg, World Cup Östersund

Unika sensortester ska vässa skidlandslagen

Nationellt Vintersportcentrums projekt Internet of Sports genomförde under förra veckan unika tester där skidåkare utrustades med speciella sensorer under sin åkning. Testerna blir en del av ett nytt sätt att utvärdera prestationer och följa elitidrottarnas träning och utveckling.