Alpina OS-framgångar höjer temperaturen inför VM 2019

Spara favorit 26 feb februari 2018
André Myhrer och Frida Hansdotter, Bildbyrån/Ski Team Sweden Alpine.

För första gången sedan 1968 har en nation tagit dubbla OS-guld i slalom. Frida Hansdotter och André Myhrer hade inte tagit ett mästerskapsguld innan OS i Pyeongchang, nu har båda gjort det. Den senaste nationen som lyckades med bedriften var Frankrike med Marielle Goitschel och Jean-Claude Killy vid OS i Grenoble för femtio år sedan.

– Att vi vinner båda slalomgulden på OS är fantastiskt roligt men innan mästerskapet var det ur vårt eget perspektiv en fullt rimlig målsättning, säger den alpine sportchefen Tommy Eliasson Winter.

– Vi lyckades tillsammans skapa ett positivt prestationsklimat där våra aktiva vågade köra för seger istället för att säkra medaljer och resultat. Detta är en stor seger, inte bara för de aktiva utan för hela vår organisation, säger Tommy.

Tommy Eliasson Winter, Svenska skidförbundets sportchef för alpint. Hans-Christer Holmberg, professor på Mittuniversitetet, Nationellt vintersportcentrum fångade honom för en telefonintervju direkt efter de stora framgångarna i Peyongchang.

– Inför OS hade vi med oss en mycket bra försäsong och en positiv känsla i gruppen. I de viktiga slutförberedelserna tog vi ett offensivt beslut som visade sig bli en fullträff. I stället för att åka till ett planerat förberedelseläger i Italien fick de aktiva först några dagar ledigt på hemmaplan. Därefter åkte vi – tidigare än våra konkurrenter – till Sydkorea.

– Detta innebar att vi kom till OS med extra energi och fick med de extra dagarna värdefulla förberedelser på plats, det gäller såväl tidsomställning som anpassning av teknik och utrustning till de yttre förhållandena.

– Det "egna upplägget" hade en positiv effekt på gruppens totala energinivå och bra träningsdagar skapade extra trygghet. Sammantaget skapade detta både en fin tilltro till ledarskapet och gav de aktiva extra lugn, de kunde helt enkelt släppa en del av sin kontroll och rikta mer energi på uppgiften, fortsätter Tommy.

Hur går ni nu vidare mot VM i Åre 2019?

– Vi kommer att avsätta mer tid på plats i Åre under sommar och vinter för att bygga känsla och trygghet. Vår inställning är att vi kan vinna medalj i alla teknikgrenar. Målsättningen inför 2022 är att vi ska vara konkurrenskraftiga i samtliga discipliner.

Hur tänker du på användning av ny teknologi i ert arbete?

– Modern teknik ger oss mer utvärderingsbara möjligheter att mäta belastning av våra aktiva på snö, utveckla och förfina skidteknik. Vi får också bättre möjlighet att evaluera deras prestation i olika discipliner och på delar av banan. Vår idrott är nu inne i en spännande och mycket dynamisk digitaliseringsprocess. För att vara med i denna utveckling gäller det att vara offensiv, säger Tommy Eliasson Winter.

– De teknologiska framstegen inom internationell elitidrott går snabbt, säger professor Hans-Christer Holmberg på Nationellt vintersportcentrum vid Mittuniversitetet.

– Tillsammans med Svenska Skidförbundet genomför vi nu en omfattande satsning inom prestationsteknologi med ett starkt internationellt resursteam bestående av idrottsforskare och prestationsingenjörer.

Teamets bas är Sveriges alpina nationalarena i Åre och målet är att hjälpa landslaget att ta ytterligare utvecklingssteg inför VM på hemmaplan 2019 och kommer att vara med i satsningen mot nästa OS i Beijing 2022.

Internet of Sports-teamet på plats i Åre.

– Vi är tacksamma för det fina samarbetet med Mittuniversitetet och projektet Internet of Sports. Resursteamet kommer att arbeta nära coacherna och de aktiva. En nära interaktion är viktig för att öka precisionen i deras arbete och ger fina förutsättningar för utveckling, säger Tommy Eliasson Winter.

***

– Jag ser betydande möjligheter att kunna skala ner de system som är under utveckling så att de även kan användas för att påverka folkhälsan, säger Kee Bergman, marknadsstrateg och projektledare i EU-projektet Internet of Sports.

– Framgångar för vår svenska elit är mycket viktiga för att intressera människor och samhälle för idrott och fysisk rörelse, teknologin som vi arbetar kan också göra träning oerhört spännande och kul. Vi hoppas koppla till den nya regionala satsningen på gamification som ytterligare kan addera till vintersporternas arenor, samt vårt eget samarbete med forskare på norska sidan, säger Kee.

– Just nu pågår sportloven i de svenska fjällen. Många ungdomar är inspirerade av framgångarna på OS och det finns ett stort intresse bland skidintresserade motionärer. Det passar fantastiskt fint in i vårt projekt Center för Hälsoinnovation – Home of Internet of Sports att utveckla produkter och tjänster som gör det roligare att motionera, säger Kee Bergman.