GSS2-forskare deltog i unik övning

Spara favorit 16 dec december 2016

Den 16 november kopplades norska nödkommunikationssystemet Nødnett och svenska Rakel ihop – en historisk händelse då det aldrig tidigare hänt att två europeiska nationers radiosystem för “blåljusorganisationerna” kopplats samman.

I samband med detta genomfördes en övning med över 300 deltagare. Scenariet var att två bussar med passagerare krockade utanför Meråker. Intresset från övriga Europa var stort och både Sveriges inrikesminister, MSBs generaldirektör och den norska justitieministern var på plats tillsammans med svenska och utländska experter.

Forskare från projektet GSS2 (RCR/Mittuniversitetet och Nord universitet) fick möjlighet att delta i övningen och analysera kommunikationen över Nødnett och Rakel.

Mer om övningen på GSS2:s webbplats
RCR-forskaren Erik Borglunds blogginlägg från övningsdagen
Erik Borglunds blogginlägg från dagen efter övningen
Samarbetsprojektet ISI som sammankopplade kommunikationssystemen

GSS 2 – Gränsöverskridande samverkan för säkerhet 2 – är ett projekt som drivs av MIUN och norska Nord universitet. Projektets fokus ligger på övning och utvärdering av övningar i syfte att stärka förmågan att hantera kriser i gränsområdet mellan Norge och Sverige.