Vanliga frågor och svar om forskningsdata

Hur kan jag dela kod med andra forskare?

 MIUN har tillgång till GITLAB, fråga INFRA så kan de hjälpa dig.

Vad betyder FAIR?

FAIR innebär att forskningsdata ska vara Findable (sökbara), Accessible (tillgängliga), Interoperable (kompatibla) och Reusable (återanvändbara). Att upprätta en datahanteringsplan är det första steget i processen att hantera forskningsdata i enlighet med FAIR-principerna.

Var ska jag spara min data?

Vad är en primary investigator (PI)?

Det är den ansvarige forskaren. Vem detta är avgör du, det kan vara du som skriver planen, en handledare eller doktorand.

Hur skriver jag en datahanteringsplan?

Vi rekommenderar att du använder verktyget DMPonline för att skriva din plan. Där hittar du färdiga mallar att fylla i. Du kan under projektets gång uppdatera din plan och få den granskad av DAU.

Hur får jag en DOI till mitt data?

Logga in i DORIS via den här länken. Om du har skrivit en datahanteringsplan så utgår du från vad som står i den för att fylla i fälten i DORIS. När du skrivit klart så kommer din katalogpost granskas av bibliotekarier och personer från SND.

Vad är metadata?

Metadata är strukturerad och beskrivande information om data.

Metadata finns av olika slag:

  • Beskrivande - exempelvis titel, författare
  • Administrativa - exempelvis filformat, rättigheter, licens
  • Strukturella - exempelvis beständig identifierare såsom DOI

För att forskningsdata ska kunna återfinnas och användas av andra är det viktigt att du skriver ned tillräckligt med metadata. En utomstående forskare utan tidigare kunskap om ditt projekt ska genom metadata kunna skapa sig en bild av ditt material och via metadata avgöra om det här är data som kan vara intressant att använda i ett eget projekt. Det är bra att börja med detta redan i början av ett forskningsprojekt eftersom det kan vara svårt att återskapa metadata till stora datamängder vid ett senare skede.

Det kan vara en stor fördel att använda sig av en metadatastandard. En metadatastandard är en uppsättning av regler som bestämmer hur metadata ska beskrivas och kategoriseras. Olika forskningsdiscipliner kan ha olika metadatastandarder.

Inom samhällsvetenskap används ofta metadatastandarden DDI som även rekommenderas av SND och används i deras inmatningsformulär. Här kan du hitta flera olika metadatastandarder utifrån ämnesdisciplin.

 

Sidan uppdaterades 2024-04-09