Bildjournalistik, 180 hp

Spara favorit Skriv ut

Nollintag - ingen antagning hösten 2016

Programmet Bildjournalistik, 180 hp (MIU-I2011) vid Mittuniversitetet antar inga nya studenter hösten 2016 på grund av en kommande omorganisation samt oförutsedda personalförändringar inom ämnet Bildjournalistik. 

Vi vill dock förtydliga att programmet inte läggs ner och vi hoppas att du tänker på oss när det är dags att söka igen!

För ytterligare frågor kontakta programansvarig Linda Thompson via e-post: linda.thompson@miun.se

Vill du göra karriär inom visuell kommunikation? Vi har Sveriges första och enda utbildning i bildjournalistik på akademisk nivå. I nära samarbete med mediebranschen lär du dig att kombinera bild, ord och multimedia för ett engagerande och visuellt berättande för olika medier. Efter utbildningen har du en bred kompetens i ryggen och en nationell och internationell arbetsmarknad framför dig.

Min karriär: Från Bildjournalistik ut i arbetslivet. Daniel och Tobias, tidigare studenter berättar.

Tyngdpunkten i Bildjournalistikprogrammet ligger på fotografi men i utbildningen ingår också kurser i multimedia och video, dokumentärfotografins historia, journalistiskt research och skrivande, dagspressredigering och vetenskaplig teori och metod.
Som student i bildjournalistik blir du en del av vår aktiva gemenskap med fotografi i fokus. Du undervisas av internationellt verksamma lärare, prisbelönta bildjournalister och lär känna studenter i vårt internationella masterprogram som attraherar sökande från hela världen.

Utbildningen förbereder dig för ett rörligt och spännande yrke i händelsernas centrum och ger dig möjlighet att besöka platser du tidigare kanske bara drömt om. Som bildjournalist eller dokumentärfotograf kan du arbeta med allt från oväntade nyhetshändelser och sport till politik, kultur och reportage. Du är med och rapporterar nyheter men dokumenterar också nutidshistoria. Med kunskaper i visuellt berättande har du möjlighet att förmedla berättelser som engagerar och berör.

Den sjätte och avslutande terminen ägnar du åt ditt examensprojekt, ett självständigt och fördjupande fotografiskt projekt som kan utföras i Sverige eller utomlands. Tidigare studenter har bland annat gjort examensprojekt om den moderna cowboyen i Wyoming, USA, den växande megastaden Shanghai, papperslösa migranter i jordbruksindustrin i södra Spanien, fotboll i Rio de Janeiro, och livet i en bergsby i Nepal.

Efter utbildningen har du en bred kompetens i ryggen och en nationell och internationell arbetsmarknad framför dig.

Behörighet

Grundläggande behörighet +
Engelska B och Samhällskunskap A.
Eller:
Engelska 6, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 Dessutom krävs godkänt arbetsprov.
(OB 6)

Urval

Beskrivning av urval: Sökande rangordnas efter arbetsprov. Arbetsprovet kan bestå av stillbilder eller filmat material.
Det ska bestå av 20 bilder, varav 5-8 är en serie med gemensamt tema, eller av 3 videoproduktioner på högst tio minuter. Alternativt en blandning av stillbilder och video.
Det som bedöms är tekniskt kunnande, motivval, komposition samt berättarteknik.
Fullständig information om arbetsprovet finns på www.miun.se/bildjournalistik. De sökande har fram till 1 maj 2016 på sig att skicka in sina arbetsprover till Mittuniversitetet.

Examen efter genomförda studier

Kandidatexamen
Utbildningen leder till Filosofie kandidatexamen med huvudområdet bildjournalistik, som översätts till Degree of Bachelor of Arts with a major in Photojournalism.

Efter utbildningen

Kandidatprogrammet i bildjournalistik är förberedande för verksamhet inom ett brett spektrum av områden inom visuell kommunikation i mediebranschen, såsom bildjournalistik, dokumentärfotografi, redaktionell bild, bildredaktörskap och redigering. Med kompetens i visuellt berättande som sker genom stillbild, ord, video och multimedia kan du arbeta med olika typer av svenska och internationella organisationer som producerar nyheter och information. Däribland tidningar, fack-, företags- och industripublikationer, bildbyråer, ideella och icke-statliga organisationer (NGO) och onlinepublikationer. Din examen är förberedande för universitetsstudier på avancerad nivå.

Arbetslivskontakt

Bildjournalistik ges i nära samarbete med den svenska mediebranschen. Under utbildningen möter du yrkesverksamma fotografer som föreläsare och handledare. Du får prova dina kunskaper under dina två praktikperioder, varav den ena sträcker sig över en hel termin och kan förläggas i Sverige eller utomlands.