Prestigefyllt båtrace med betoning på design

Spara favorit 12 jul juli 2013

– Det har varit fantastiskt roligt, mycket sågande, spikande och skruvande, berättar industridesignstudenten Mona Wärdell Nilsson som var med i förberedelserna inför det årliga båtracet i Selångerån vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Varje år anordnas en prestigefylld tävling för de nya studenterna på civilingenjörsprogrammet i teknisk design, kandidatprogrammet i industridesign och internationella mastern i design för alla. Redan tidigt på morgonen fick studenterna veta att deras farkost skulle byggas på temat flygmaskin. Med tillgång till samma byggmaterial gällde det sedan för studenterna att använda sina kunskaper och sin kreativitet för att bygga den snabbaste och finaste farkosten.

– Det är ett bra sätt för studenterna att lära känna varandra, samarbeta men också lära sig arbeta utifrån olika förutsättningar, precis som i det verkliga arbetslivet, säger Mikael Marklund programansvarig på Industridesign.

Vinnarlaget i å-racet

Lise Johansson och Elin Lundgren i vinnarlagets farkost, Rosa baronen som utrustats med kulspruta, propellrar och rött läppstift

Det var laget Precis med studenter från Industridesignprogrammet som med sin farkost Rosa baronen rodde hem segern i årets tävling.  Laget tog redan från start ett litet grepp om tävlingen och skar mållinjen med stor marginal till tvåan, masterstudenterna i design för alla och trean civilingenjörerna i teknisk design.

De tre lagen hade alla olika tankar bakom sin farkost och utseendet varierade. Redan när temat presenterades hade vinnarlaget bestämt att de skulle använda sig av pontoner och vingar och det verkar ha blivit det vinnande konceptet.

– Vi gjorde så att alla i gruppen fick komma med idéer på hur vi skulle konstruera farkosten och sedan valde vi ut de bästa förslagen, dessutom hade vi två grymma roddare, säger Sebastian Haglund student på industridesignprogrammet.