En termin med studier och äventyr i Holland

Spara favorit 24 feb februari 2014

Utmanande projektarbeten, fart och fläkt, roligt studentliv är några av upplevelserna du kan ta del av om du byter ut studierna vid Mittuniversitetet mot studier vid Hoegskool van Amsterdam under en termin.

Moa Orseen och Lina Rickegard 

Moa och Lina läste en termin utomlands under sin utbildning.

 

Moa Orseen och Lina Rickegård som läser fjärde året på civilingenjörsprogrammet i Industriell ekonomi hade hört talas om andra studenter som gjort en termin utomlands och visste att det var något de ville göra under studietiden.

– Amsterdam verkade som ett roligt ställe med ett bra studentliv och sedan ville vi åka till ett engelsktalande land, säger Moa Orseen.

 

I Amsterdam bodde de på ett studentboende med över 1000 andra studenter. Det var väldigt likt den svenska standarden och det var ungefär samma mat så man kände sig snabbt hemma, berättar Lina Rickegård och Moa Orseen.

 

Projektarbeten, muntliga redovisningar och rapporter var några av de utmaningar som tjejerna fick uppleva under sin utbytestermin. Här hemma är de mer van teoretiska kurser i sin utbildning och Lina och Moa tyckte att det från början var lite svårt att veta vad som förväntades av dem.

– Vi sattes ihop i en grupp av människor som man aldrig annars skulle umgås med, en grupp med människor från olika kulturer och med olika personligheter. Man lär sig på alla plan av en sådan här upplevelse och får inblickar i kulturella skillnader, projektledarerfarenheten, lär sig tänka på ett annat sätt samtidigt som man lär sig mycket om sig själv, säger Moa Orseen.

 – Man lärde sig att både ta och ge en känga. Holländarna är mer rakt på sak än vad vi svenskar vanligtvis är, säger Lina Rickegård

 

Båda två tycker att terminen i Amsterdam har gett dem erfarenheter som de kan ha nytta av både i arbetslivet och i övriga livet och de rekommenderar andra studenter till att plugga utomlands.

 

Som student i Amsterdam cyklar du vart du än ska och det finns mycket att se och det anordnas många aktiviteter för internationella studenter. På fritiden åkte Moa och Lina bland annat på en julmarknad till Tyskland.

– Vi ville prova på så mycket som möjligt, berättar Moa och Lina som också tipsar alla som vill åka till Amsterdam att köpa sig en egen cykel. Då tar man sig fram lätt och kan upptäcka staden, lokaltrafiken är nämligen dyr.