Lokaltidningen – hur blir det med den?

Spara favorit 12 sep september 2014
Efter ”spikningen” försvarade Mats Hyvönen sin avhandling om lokaltidningens överlevnad.

Mats Hyvönen, doktorand vid Demicom, Mittuniversitetet, samt medieforskare vid Högskolan i Gävle, disputerade fredagen den 12 september med sin avhandling ”Lokalpressens självbilder 1920-2010 – Exemplet Gävleborg”.

I sin avhandling har Mats Hyvönen studerat hur lokalpressen har marknadsfört och beskrivit sig själv och hur man har legitimerat sin verksamhet. Materialet han har utgått från har varit sådant som publicerats i tidningarna, allt från ledarartiklar till småannonser – det vill säga alla texter där tidningen på något sätt skrivit om sig själv. Den press han har använt som underlag är Gefle Dagblad, Arbetarbladet, Ljusnan och Söderhamns-kuriren.
– Det intressanta är rörelsen över tid, för tidningarna är som väntat ganska lika varandra. Vad är det som vid olika tidpunkter har lyfts fram. Vad har man betonat? säger han i ett pressmeddelande.

Läs pressmeddelandet
Mer om avhandlingen