En säker och pålitlig digital infrastruktur är blodomloppet och nervsystemet i det smarta och hållbara samhället. Ryggraden i den infrastrukturen är näten som idag består av fiber och 4G. Vi står nu i startgroparna för nästa stora satsning för en ny generation – 5G. År 2020 kommer 5G att lanseras kommersiellt i Sverige men redan under 2018 och 2019 kommer forskningen och industrin att börja använda tekniken. Det kommer att skapa helt nya möjligheter för dig, företag och samhället i stort.

Fördelarna med 5G är inte bara högre hastighet. 5G har minimal fördröjning och klarar dessutom av att hantera fler uppkopplade enheter på samma gång. Det öppnar upp för helt nya användningsområden inom företagande, viktiga samhällsfunktioner och i våra privatliv. Vi talar om allt från fjärrstyrda och självgående fordon, till avancerade funktioner och tjänster inom industrin och distansvård till helt nya spelupplevelser i mobila enheter. Det unika med 5G är att alla dessa tjänster rent tekniskt kan samsas i samma mobilnät, utan att tumma på kvalitén i uppkopplingen.

5G gör att till exempel självkörande fordon kan garanteras en uppkoppling samtidigt som ett gäng inbitna VR-gamers låter sig uppslukas av en virtuell verklighet. Det gör också att industrin kan fortsätta utveckla produktionsmetoder, där man genom nya spännande tekniker som AR (Augmented Reality) och VR (Virtual Reality) kombinerat med AI (Artificell Intelligence) kan höja effektiviteten i sin produktionsmiljö och samtidigt öka säkerheten för sina anställda genom fjärrstyrning av maskiner i utsatta miljöer.

Källa: https://www.telia.se/foretag/aktuellt/vad-ar-5g

Startbild 5g film