Enzymsyntes av DNA vinnare i Mittuniversitetets stora uppsatstävling för gymnasieelever

Fri 14 Jun 2019 14:39

Under fredagens sommaravslutning på Sundsvalls Gymnasium Västermalm, presenterades vinnarna av årets uppsatstävling som arrangerats av Mittuniversitetet. Första pris, ett stipendium på 5 000 kr, gick till William Lundström med sin uppsats om ”Enzymsyntes av DNA - Snart odlar vi våra bilar med konstgjorda organismer”.

Uppsatstävling Västermalm 2019

Juryns motivering var ”Professionellt skriven och vetenskapligt väl förankrad uppsats om konstruktion av syntetiskt DNA med specialanpassad programmering för att växa t.ex solceller.”

Det var för femtonde gången som Mittuniversitetet arrangerade uppsatstävlingen för elever som läser andra året på tekniska och naturvetenskapliga programmen vid Sundsvalls Gymnasium, Västermalm. Syftet med uppsatstävlingen är att väcka ungdomars intresse för teknik och forskning. Som stöd i sitt skrivande har eleverna erbjudits föreläsningar om 3D-visualisering, Håll Rent, Häftiga lasrar och hur man söker information av Mittuniversitetets forskare och bibliotekarie.

Mittuniversitetets forskare Enkeleda Balliu och Börje Norlin var på plats under fredagens sommaravslutning den 14 juni för att dela ut priser till vinnarna. De fem vinnande bidragen erhöll stipendier på totalt 11 000 kr.

 

Vinnarna

1:a pris (5 000 kr) William Lundström, ”Enzymsyntes av DNA - Snart odlar vi våra bilar med konstgjorda organismer”

2:a pris (2 000 kr) Eszter Szánthó, ”Sidenvägen till ett unikt material - Spindelsilke och dess potential i framtiden”

3:e pris (2 000 kr) Maja Linder, ”Konsten att tygla havens lungor - Så ska alger rädda världen”

4:e pris (1 000 kr) Filip Nordvall, ”Den himmelska brisen - Att sätta segel mot stjärnorna”

5:e pris (1 000 kr) Nelly Persson, ”Världen behöver mera kärnkraft - Så kan fjärde generationen lösa några av världens problem”

Kontakt:          

Sara Wickman, Västermalm Sundsvalls Gymnasium, sara.wickman@edu.sundsvall.se

Börje Norlin, Mittuniversitetet, 010-142 85 94, Borje.Norlin@miun.se

av

av

av

av

av

av

av

av

av

av


Recommended

The page was updated 6/19/2019