Projektet MiLo går i mål och växlar upp

Wed 22 Dec 2021 22:27

Efter drygt tre år går nu forskningsprojektet MiLo–miljön i kontrolloopen i mål och växlar upp med nya projekt. –Vi är väldigt stolta över vad vi har åstadkommit i samverkan med våra företagspartner. Arbetet har lett till 18 nya forskningsprojekt! säger projektledare och docent Benny Thörnberg.

Vi vill att du ska vara trygg ute på vägarna 20s

Mittuniversitetet satsar på en uppmärksamhetskampanj för forskning, där MiLo är representerat. Filmen att sänds med start i januari 2022. Filmen handlar om kamerateknik för att upptäcka ishalka. Medverkar gör Benny Thörnberg.

Projektets fokus har varit att utveckla ny teknik för att mäta och visualisera miljöparametrar över stora områden. Målet har även varit att öka förståelse och kunskap för mätteknik för att på så vis stärka och öka attraktionskraften för regionen och dess företag.

Tillsammans med våra företagspartners har MiLo lett till: 

  • 18 nya projekt som innebär en investering i regionen med cirka 45 miljoner kopplade till MiLo-området
  • 3600 deltagare i olika aktiviteter
  • 46 forskningsartiklar
  • 28 miljoner i skatteintäkter
  • 14 internationella doktorander, forskare och gästprofessorer

MiLo har finansierats av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Västernorrland, Härnösands kommun, Timrå kommun och Sundsvalls kommun. Projektpartner har varit RISE Research Institutes of Sweden. Ett tjugotal företagspartners har medverkat i projektet.   

Mer om projektet

Se alla filmer, konferenser, webbinarier och disputationer från projektet nedan.

 

Slutfilmer från projektet

MiLo - övervakning stora ytor - engelska

Övervakning av stora ytor

Jan Lundgren and Jiang Meng installing sound system.

Mäta buller i industri och samhälle

Två människor i en båt.

Upptäcka föroreningar med röntgenteknik

Konferenser och webbinarier

Samlingsbild på olika paneldeltagare för konferensen MiLo.

Slutkonferensen Uppkopplad miljö

Den digitala slutkonferensen för MiLo som sändes den 25 november 2021. Keynote var Eva Petursson, Executive Vice President, Forskning och innovation, SSAB. Hela programmet: miun.se/uppkoppladmiljo
Youtube RVN om RUS 2021

RUS-dagen 2021

Den 10 december arrangerade Region Västernorrland en dag för att diskutera och presentera den regionala utvecklingsstrategin för Västernorrland. Benny Thörnberg pratar om framtidens flygplats i en panel med LFV och Örnsköldsviks Airport.
Träpålar i vattnet i solnedgång

Almedalen och Mitt i Vetenskapen: röntgenteknik

I juni och juli 2021 medverkade Börje Norlin vid ett webbinarium om sin forskning om att mäta föroreningar med röntgenteknik. I samtalet medverkar studenten Charlotte Gonzalés, Andreaz Strömgren, Timrå kommun och Rebecka Wreber, Sundsvall Energi.
Industrial internet of Things

Teknik för förbättrad hälsa och miljö

På vilket sätt kan vi dra nytta av teknik för att förbättra vår miljö och hälsa? Jan Lundgren i ett webbinarium på ForskarFredag 2020.
Börje Norlin och Erik Hedenström på Timrå företagsfrukost.

Företagsfrukost Timrå kommun

Forskarna Börje Norlin, STC och Erik Hedenström, FSCN Research Centre, gästar Timrå kommuns Näringslivsfrukost den 23 januari 2020. De berättar om fiberbankarna kring Norrlandskusten, vilka gifter de innehåller och om det går det använda materialet
Magnus Aråker Optimation.

Digitala tvillingar i processindustrin

Magnus Aråker från Optimation, förklarar hur man kan man använda sig av en digital tvilling inom processindustrin. Konferensen Digitala tvillingar 23 januari 2020.
Jenny Carlstedt, Sweco

Stadens digitala tvilling

Vad innebär en digital tvilling av en stad, och varför är det bra att ha en? Lyssna till Jenny Carlstedt från Sweco som deltog under konferensen Digitala tvillingar, januari 2020.
Mårten Sjöström på konferensen digitala tvillingar.

Framtidens flygplatser

Mårten Sjöström, delprojektledare och professor, berättar om den VR-modell som tog fram i projektet för att övervaka flygplatser och stötta flygledare i remote tower centers. På konferensen digitala tvillingar, januari 2020.
Benny Thörnberg på Almedalen 2019.

Almedalen: framtidens flygplats

Benny Thörnberg berättar om den autonoma mätplattformen på Almedalen 2019. I panelen: Åse Classon, Hela Sverige ska leva, Niclas Gustavsson, SAAB SDATS och Peter Lennartsson, Flygledning, Fackförbund.
Börje Norlin på Almedalen 2019.

Almedalen: mäta föroreningar

Börje Norlin berättar om demonstratorn som upptäcker föroreningar med hjälp av röntgenteknik. I panelen: Peder Björk, fd. kommunalråd, Sundsvalls kommun, Björn Lyngfelt, fd. kommunikationschef, SCA
Forskarfredag 2019

ForskarFredag 2019: röntgenteknik

Börje Norlin, lektor och delprojektledare, berättar om hur man kan mäta föroreningar med röntgenteknik under ForskarFredag 2019 på Kulturmagasinet i Sundsvall.
Jan Lundgren på ForskarFredag 2019.

ForskarFredag 2019: uppkopplad mätteknik

Docent Jan Lundgren berättade om den senaste forskningen inom mätteknik med AI och Internet of Things. Åhörarna var medlemmar i Seniormagasinet i Sundsvall. Seminariet hölls på Kulturmagasinet den 24 september under ForskarFredag 2019.
Science & Innovation Day 2019

Science and Innovation Day 2019

Mätning och rening för miljön ”Kan levande organismer både avgifta Östersjöns bottnar och skapa nyttiga produkter för samhälle?” med Dr. Börje Norlin.
 Professor Mårten Sjöström talar på Science and Innovartion Day 2019.

Science and Innovation Day 2019

Fjärrstyrd flygledning och övervakning - hur kan forskningen påverka framtidens flygplatser? Speaker: Mårten Sjöström, professor Mittuniversitetet

Disputationer inom MiLo

Licentiatseminarium i elektronik med Thanh Tran.

Licentiatseminarium med Thahn Tran

Doktoranden Thanh Tran presenterar sin licentiatavhandling "Drill Failure Detection based on Sound using Artificial Intelligence". den 16 december 2021.
Bild på doktoranden Elijs Dima på STC forskningscentrum

Disputation Elijs Dima

Elijs Dima försvarar sin doktorsavhandling "Augmented Telepresence based on Multi-Camera Systems: Capture, Transmission, Rendering, and User Eperience" in computer and systems science, den 17 maj 2021.
Siwen An licentiatseminarium

Licentatiseminarium med Siwen An

Doktoranden Siwen An presenterade sin licentiatavhandling X-ray Fluorescence Spectrometry for Environmental Applications den 8 oktober 2020.

Övriga filmer under projektet

Installations av ljudmätningsutrustning på SCA:s tak.

Ljudmätningar på SCA Östrand

Jan Lundgren, docent och Rikard Hamrin, installerar ljudmätningsutrustning på SCA Östrand i november 2020. I filmen ser vi ääven Catarina Ljungberg, miljöingenjör SCA.
Självkörande fyrhjuling.

Autonom fyrhjuling med sensorer som mäter över stora ytor

Benny Thörnberg och Rikard Hamrin visar och berättar om den autonoma fyrhjulingen som testas på Selånger grusplan i oktober 2020.
Gymnasieelever utför gymnasiearbete inom MiLo-projektet.

Gymnasiearbete inom MiLo

Tre gymnasieelever från Sundsvalls gymnasiums teknikprogram, genomförde gymnasiearbetet inom MiLo. De tog fram en prototyp av en drönare som kan ta vattenprover för att minska de manuella proverna. April 2020.
Man står framför en skärm som visar ett frekvensdiagram.

RISE testar demonstratorns vattentäthet

För att kunna mäta ute i fält, krävs det att behållaren för mätutrustningen är tät. Här testar Ulf Jennehag, senior forskare på RISE, behållaren i Selångersån, Inspelad mars 2020.
Rikard Hamrin STC och Rebecka Wreber, Sundsvall energi.

Installering av bräddmätare hos Sundsvall energi

I november 2020 installerade Rikard Hamrin, forskningsingenjör, en bräddmätare vid Sundsvalls Energis avfallsanläggning Blåberget. Mätaren sänder data i realtid via Servanets LoRA-nätverk till STC:s IoT-server.
Igor Fedorov.

Test av multikamerasystem

Under sin tid på Mittuniversitetet utvecklade Igor Fedorov, forskare, ett multikamerasystem för att övervaka stora ytor såsom flygplatser och vindparker. Den 18 juni 2020 genomfördes ett test av systemet i närheten av Sundsvall Timrå flygplats.
STC-forskare på HEMAB.

STC-forskare besöker HEMAB

STC-forskarna Benny Thörnberg, Jan Lundgren och Börje Norlin, besöker HEMAB:s biogasanläggning i Älandsbro, Härnösand. Syftet med besöket var hitta ny mätteknik för att effektivisera anläggningen. Nu har vi det nya IMSPEC.
Stefani Rydblom disputerar

Stefani Rydblom forskar om hur is bildas

Stefani Rydblom presenterade sin doktorsavhandling "Development and Test of an Imaging Instrument for Measurement of Water Droplets in Icing Conditions" i december 2019. Här berättar hon om forskningen.
Siwen An  Xray

Strålningsbaserad röntgenteknik för miljömätningar

Siwen An, doktorand visar hur den strålningsbaserad röntgentekniken fungerar för att upptäcka tungmetaller i hav och på land. Inspelad maj 2019.

Recommended

The page was updated 1/18/2022