Tankesmedjan AnyThing
Vilka smarta lösningar kan skogsindustrin hugga fram för en lönsammare och grönare framtid? Det blir utmaningen som tankesmedjan AnyThing tar sig an under våren. Vill du vara med?
De globala satsningarna på IoT - Internet of Things, är större nu än någonsin. I Västernorrland genomförs nu ett tiotal projekt med syftet att skapa möjligheter för IoT att generera samhällsnytta. Under våren 2021 startade Mittuniversitetet tankesmedjan AnyThing med fokus på hur IoT kan användas för att utveckla framtidens mobila lösningar för Västernorrland. Hösten 2022 låg fokuset på hållbar samhällsbyggnad och i år är temat datadriven skogsindustri - från skog till industri
Tankesmedjans fokusområde
Tillsammans försöker myndigheter, företag och individer hitta nya lösningar på vårt klimatproblem. Detta har medfört att bindning av koldioxid och försäljning av gröna produkter är väldigt eftertraktade. Skogen är en självklar resurs för att uppnå dessa två delar.
Genom att utveckla skogsindustrin till att arbeta smart med hjälp av bland annat AI och IoT kan vi se en framtid där skogen underhålls och förvaltas på ett mer effektivt och hållbart sätt utifrån både lönsamhet och klimatperspektiv. De fem specifika temana vi kommer att arbeta med är virkesterminaler, hållbara transporter, spårbarhet & virkesmätning, skogsbruk samt industri. Denna tankesmedja kommer beröra delar från skog till industri.
Smarta lösningar kommer spela en avgörande roll i framtiden för skogsindustrin. Därför ställer vi frågan: Vilka smarta lösningar kan skogsindustrin hugga fram för att en lönsammare och grönare framtid?
Så här jobbar tankesmedjan
Tankesmedjan arbetar i en iterativ process. Varje workshop innehåller ett specifikt tema inom skogsindustrin. Under workshopen kommer temats problemområdes att belysas för att sedan diskutera och finna möjliga lösningar. Stora delar av tiden kommer deltagarna delas in i mindre grupper från olika delar av skogsindustrin för att på så vis kombinera varandras kunskaper och erfarenheter.
Det kommer vara fem digitala träffar som är 3h vardera under perioden 29 mars – 9 augusti 2023.
Planerade datum:
WS1 – 29 mars kl. 09:00-12:00 Virkesterminaler
WS2 – 26 april kl. 09:00-12:00 Hållbara Transporter
WS3 – 31 maj kl. 09:00-12:00 Spårbarhet & Virkesmätning
WS4 – 28 juni kl. 09:00-12:00 Skogsbruk
WS5 – 9 augusti kl. 09:00-12:00 Industri
Vill du vara med?
Är du intresserad av att vara med i tankesmedjan AnyThing? Genom att svara på enkäten i anmälningslänken så anmäler du ditt intresse till AnyThing. Vi behöver din anmälan senast den 22 mars 2023. Besluts meddelas under vecka 12.
Det här är en tankesmedja
En tankesmedja är en grupp människor som organiserar sig för att studera ett område och ta fram information, idéer och råd. Tankesmedjan AnyThing samlar människor med intresse för samhällsutveckling genom IoT.
För att lära er mer om tankesmedjor kan ni läsa rapporten Contextual Environment Analysis – Think Tanks som togs fram inom projektet IoT Testbäddar.
Det här är IoT - Internet of Things
Idag är det inte bara datorer och telefoner som har tillgång till internet. De föremålen, till exempel ett kylskåp, som har tillgång till internet och kan förmedla data till andra föremål eller människor använder samlingsnamnet Internet of Things.
Vanligtvis har IoT föremålen inbygga sensorer som kan känna av bland annat temperatur, hastighet och ljusnivå. Informationen som sensorerna hämtar in kopplas upp mot internet och enorma mängder data kan snabbt delas ut till andra föremål.
Ett exempel på användning av IoT är ett smart kylskåp. Det kan genom scanning och inbyggda vågar i hyllplanen förstå vad som finns i kylskåpet. Tack vare internet kan kylskåpet hitta passande recept och visa matlagningspersonen ett förslag på recept baserad på ingredienserna via en display på dörren.
Ett exempel på användning av IoT inom skogsindustrin är att övervaka trädens hälsa och tillväxt. Med hjälp av sensorer som mäter luftfuktighet, temperatur, markfuktighet och solstrålning skapas en detaljerad bild av hur miljön påverkar trädens tillväxt. Denna information kan sedan användas för att fatta bättre beslut om skötsel och planering av skörd.
Det här är AI – Artificiell Intelligens
Syftet med AI är att skapa datorprogram och system som kan utföra uppgifter som normalt kräver mänsklig intelligens, som exempelvis inlärning, resonemang och problemlösning. En vanlig teknik inom AI är att använda stora mängder data för att träna en algoritm eller modell på att utföra en specifik uppgift, exempelvis att känna igen personer på bilder eller att översätta mellan olika språk. När en modell tränas på tillräckligt mycket data kan den sedan användas för att göra förutsägelser eller ta beslut baserat på nya data.
Ett exempel på användning av AI inom skogsindustrin är inventering av skogar. I stället för att manuellt uppskatta mängden timmer kan AI och maskininlärning automatiskt bland annat identifiera trädarter och skogstäthet på bilder från exempelvis drönare.
Det här är Datadrivet
Datadrivet betyder att data och analys används för att fatta beslut och driva verksamheten framåt. Det handlar om att samla in stora mängder data från olika källor, exempelvis väderförhållanden, transportsträckor eller trädens hälsa och tillväxt. Datainformationen användas sedan för att dra slutsatser, göra förutsägelser, optimera processer samt identifiera möjligheter och utmaningar.
Frågor?
Kontakta Daniel Adelander:
073-987 21 81