Supermaterialet Grafén är på väg att erövra marknaden

Tue 23 Apr 2019 14:57

På hösten 2015 bestämde sig Sven Forsberg för att satsa helhjärtat på utveckling av sitt företag 2D fab som producerar och säljer grafén. Det har varit en krokig men framgångsrik resa hittills.

2D fab

Materialutveckling tar tid och är komplicerat. Det handlar om processutveckling, tillgång till råvaror och utveckling av materialströmmar. Men produkten grafén spås en lysande framtid och företaget 2D fab finns med på Affärsvärldens och Ny tekniks 33 lista över fjolårets hetaste start ups.

"Vår målsättning är att vi ska få igång en årsproduktion på tio ton innan året är slut och under 2021 är förhoppningen att företaget ska vara vinstdrivande", säger Sven Forsberg, VD och ägare av 2D fabs.

Personalstyrkan består av ca fem personer och 2D fab samarbetar med industrileverantörerna Valmet för att skala upp produktionen. Samarbetet med Valmet betyder mycket. Då kan de få stöd med processutveckling och produktion i större skala. I nuläget har 2D fab en egen pilotanläggning för produktion av grafén på kilonivå.

av

av

av

av

av

av

av

 

2D fab tillverkar grön grafén, ett material som kan användas i en mängd olika applikationer. Materialet är mycket starkt, böjbart, lätt, tunt, hårt och transparent. Dessutom leder det ström. Applikationerna är många och det används till energilagringsenheter, solceller, kompositer, batterier, tryckt elektronik och säkerhetsutrustning m m. Marknadspriset är högt, från 10 000 kronor till 1 000 000 kronor/kg. Det beror på att många av dagens 300 leverantörer av grafén levererar sin produkt till forskare som ställer höga krav på kvalitet eftersom det används i forskningssyfte. 2D fab har en mycket skalbar produktionsmetod. Om man lyckas med sina målsättningar, att producera tio ton per år, kommer 2D fab att var en av de tio största leverantörerna i världen. Det betyder också att priset kommer att bli mycket konkurrenskraftigt.

-          Om vi lyckas göra stora volymer kan 2D fab ta marknadspositioner, säger Sven Forsberg. För oss är det också viktigt att vår produktion sker miljömässigt sunt utan tillsatser av lösningsmedel samt att vi får lägre marknadspris så det blir större efterfrågan på produkten.

Nya tekniker och lösningar

2D fab samarbetar med ett företag som tillverkar skyddsvästar. De är intresserade av att blanda in grafén i materialet för att förbättra skottsäkerheten i skyddsvästar.

"Vår grafén kan blandas in i polymerer och kompositer, t ex plast för att påverka egenskaper och prestanda på materialet", säger Sven Forsberg. "Grafén gör materialet starkare och ökar säkerheten i utrustningen".

Ett annat område är ledande tryckfärger, grafén ger nya egenskaper som gör färgen mer exklusiv,  och ger nya egenskaper som t ex att den får högre motståndskraft mot korrosion och bättre värmlagrande egenskaper. Vidare finns utvecklingspotential med grafén i olika applikationer för energilagring som litiumjon batterier och värmelagring, något som sker i samarbete med företag.

Just nu förbereder 2D fab patentansökningar för produkten och processen för produktionen av grafén. Samtidigt förs också diskussioner med industriföretag kring större produktionsvolymer. Det kan handla om att ersätta kolfiber med grafén i framtiden samt att blanda in grafén i bilarnas plastkompositer för att göra dem lättare och cementföretag för att göra betong starkare.

Finansiering med stöd från fonder

Finansiering för produktutvecklingen har varit en svår nöt att knäcka. Där har 2D fab varit framgångsrika och bland annat erhållit finansieringsstöd från Vinnova, Almi och Norrlandsfonden. De har vunnit Vinnovas Innovationspris och det är en fin fjäder i hatten. 2018 hade man haft 20 samarbetsprojekt i portföljen och företaget rankades som ett av de 33 hetaste teknik startupsöretagen på Affärsvärldens och Ny tekniks 33-lista.

Företagsidé sprungen ur forskningen

Sven Forsberg har sin bakgrund som forskare inom materialfysik vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Hans kollega Sören Halvarsson, som också har doktorerat på Miun driver tillsammans med övrig personal, affärsutvecklingen inom 2D fab.

"Vår affärsidé och verksamhet är sprungen ur forskningen vid forskningscentrum FSCN vid Mittuniversitetet och vi utvecklar verksamheten i nära samarbete med forskarna, säger Sven Forsberg. Mittuniversitetet jobbar med material och har utrustning för avancerad materialanalys och metoder. Tack vare ett nära samarbete med dem kan vi arbeta systematiskt med kvalitetsutveckling och på sikt hoppas vi att vi kan rekrytera nya duktiga medarbete samtidigt som utvecklar verksamheten".

Läs mer om företaget på www.2dfab.com


Recommended

The page was updated 1/29/2021