Automatic subtitling for movies is now being launched in MiunPlay

Fri 17 Feb 2023 14:22

In order to meet the legal requirements for increased accessibility, FUS has activated the Reach function in MiunPlay/Kaltura from 2023-01-03.

Laptop, formulär på skärm

(This information is only in Swedish)

För att möta lagkraven på ökad tillgänglighet har FUS från och med 2023-01-03 aktiverat funktionen Reach i MiunPlay/Kaltura.   

Reach möjliggör att uppladdade filmer kan få en automatiskt genererad undertextning. Textningen kan skapas på engelska eller svenska från både Moodle och MiunPlay.

I din roll som upphovsperson och när du publicerar media i din anställning vid lärosätet är det du som ansvarar för tillgänglighetsanpassningen. Syftet med den automatiska textningen är att underlätta arbetet med undertextning men du kan behöva granska den text som automatgenererats innan publicering. 

Här finns en lathund för hur du kan använda den automatgenererade undertextningen

Har du frågor om automatisk undertextning i MiunPlay eller vill boka tid för att få hjälp: PUkontakt@miun.se

Undertextning för studenter som har fått beslut om riktat pedagogiskt stöd på grund av varaktig funktionsnedsättning är prioriterad.

Du som i din kurs har studenter som har fått beslut om riktat pedagogiskt stöd på grund av varaktig funktionsnedsättning och har frågor om stöd i form av undertextning har möjlighet att vända dig till handledaren för riktat pedagogiskt stöd Robin Zetterberg, tillganglighet@miun.se, tf samordnare för projektet samordning av tillgänglighet. Detta gäller under tiden fram till att ett förslag till framtida organisation för undertextning har beslutats.

 

Bakgrund:

Undertextning är en av flera möjliga åtgärder som kan behövas för att möta lagkraven om tillgänglighet som ställs på lärosätet.

Behovet av tillgänglighet har alltid funnits, men kraven höjdes när lagen om tillgänglighet till digital offentlig service trädde i kraft den 1 januari 2019. Lagen innebär att alla webbplatser och digitala tjänster i offentlig sektor ska leva upp till lagkrav på tillgänglighet. Det innebär att vi på Mittuniversitetet är skyldiga att proaktivt, utan att det efterfrågats, tillhandahålla tillgänglig digital information.

Lagen kräver att digitalt innehåll som videofilmer ska vara möjligt att uppfatta oavsett eventuell nedsättning av exempelvis syn eller hörsel.

Rektor beslutade 2021-10-12 att projektet Samordning av tillgänglighet vid Mittuniversitetet skulle genomföras med universitetsbiblioteket och studentstöd som huvudansvarig (dnr 2021/2045). Enligt rektorsbeslutet ska projektets målbild vara att upprätta en struktur för samordning av tillgänglighetsfrågor i sin helhet på Mittuniversitetet. Projektet ska undersöka samordningsmöjligheter gällande tillgänglighetsfrågor generellt samt frågor kring lika villkor.

Här finns Mittuniversitetets sida i Medarbetarportalen om tillgänglighet.

För frågor om tillgänglighet: tillganglighet@miun.se

Här kan du läsa mer om digital tillgänglighet på myndighetens för digital förvaltning webbsida.

 

Created by Mikael Reberg

Recommended

The page was updated 2/21/2023