Pris till studenter för trådlös sensor

Save favourite
logotyp

Studenterna Peng Cheng och Yan Yang vid Mittuniversitetet vann kategorin Micro/Nano i tävlingen Swedish Embedded Award 2009. De gjorde det med ett förslag till trådlös varvtalsmätning.

Deras tävlingsbidrag, en ny trådlös sensor som mäter varvtal på roterande maskiner, består av en enda del som monteras på den roterande axeln. Det ger ökad flexibilitet och tillämpningar kan finnas inom process-, energi-, rymd- och militärindustrin men även för motor- och transmissionstillverkare.  Enheten är kompakt och består av sensorer, mikroprocessor och en radioenhet. Monteringen är mycket enkel och den ger en hög noggrannhet vid mätning av varvtal mellan 100 och 100 000 varv per minut.

– Priset är ett kvitto på att vi har duktiga studenter och att våra Masters- och civilingenjörsutbildningar håller hög kvalité på sin koppling till forskningen. Det har gjorts möjligt genom forskningsprogrammet Sensible Things that Communicate, som är ett av Mittuniversitetets starkaste forskningsprogram, säger Bengt Oelmann som är studenternas handledare.

Priset delas ut av branschföreningarna IM Embedded –Technology och Elektronikindustriföreningen (EIF), KK-stiftelsen med konsortierna teknIQ, minST, tidningen Elektronik i Norden och Tekniska mässan.

Artikel i Elektronik i Norden (www.elinor.se) 

Artikel i Elektroniktidningen (www.etn.se)

Tillabaka till toppen
Close menu
Favourite /globalnavigation/closemenu