Banbrytande mätmodell testas på skidskyttevärldscupen

Spara favorit
logotyp

Evenemangskompassen är ett forskningsbaserat verktyg för att mäta och utvärdera evenemang. Första evenemanget att testas är Skidskyttevärldscupen i Östersund.

- Östersund är en stad med många stora evenemang där arrangörer har nytta av att få en överblick av evenemangets prestationsnivå, säger Robert Pettersson, forskare på turismforskningsinstitutet ETOUR vid Mittuniversitetet.

Många års internationell forskning har identifierat vilka faktorer som är viktigast för att skapa framgångsrika evenemang. Dessa faktorer samlas nu för första gången i en och samma modell. Den nya modellen bygger på ett brett internationellt samarbete där projektgruppen utgör några av de ledande experterna inom evenemangsforskning.

- Värdet i verktyget ligger i dess kapacitet att identifiera de områden inom ett evenemang där utveckling gör störst nytta, menar Robert Pettersson.

Modellens arbetssätt kan delas in i tre faser, vilka är ”Värdering”, ”Rekommendation” och ”Certifiering”. Efter en utvärdering presenteras ett skräddarsytt paket med åtgärder för att hjälpa evenemanget att uppnå dess fulla potential som verksamhet och som drivkraft för positiv samhällsförändring.

Testet som genomförs är ett tillfälle att finjustera metoden för att Evenemangskompassen ska bli ett så bra verktyg som möjligt. Arrangörerna till skidskyttet jobbar med en omfattande självärdering, samtidigt som det samlats in besökarenkäter.

- Med och stöttar detta projekt är Östersunds kommun och Peak Innovation. Det är kul att initiativet ligger här i Östersund och Jämtland, särskilt när man visat intresse från bland annat Australien, Storbritannien och USA, säger Robert Pettersson.

Tillabaka till toppen