Dimitri Ioannides - Ny centrumledare på ETOUR

Spara favorit 11 mar mars 2016

Han har flyttat från Cypern till Storbritannien, från Storbritannien till USA och slutligen från USA till Sverige. I dag är Dimitri Ioannides professor i geografi på turismforskningscentret ETOUR vid Mittuniversitetet. Vi ville veta mer om hans resa...

Hur kom det sig att du blev professor?
Det var inte planerat. Men när jag gjorde min kandidat i geografi på Nottingham University så hade jag en lärare som var väldigt bra och inspirerande. Jag insåg efter ett tag att han inte bara var lärare, utan också forskare. Att han inte bara satt på kontor, utan också var ute i fält. Han pratade mycket om sin forskning och lät oss läsa artiklar han skrivit, så det var väl någonstans där som jag förstod att forskare var någonting man kunde bli.

Hur lång tid tog det från att du fick den insikten, till att du själv blev forskare?
Jag pratade med min pappa om forskardrömmarna, men han tyckte att jag skulle plugga något som leder till ett "riktigt jobb", så jag lade de tankarna åt sidan för ett tag och flyttade till Storbritannien för att läsa en master i miljöplanering. Fick därefter ett jobb i London, inom samma område, men blev uttråkad väldigt fort. Det var så mycket byråkrati och regler. Så när jag hittade en annons om en doktorandtjänst på Rutgers University i USA så bestämde jag mig för att söka.

Du är uppväxt på Cypern. Det var aldrig ett alternativ att stanna där?
Nej, jag gjorde två års militärtjänst efter studenten, precis som alla andra. Men sedan ville jag bort från ön, se någonting nytt och annat. På den tiden fanns det heller inga universitet på Cypern, så jag var tvungen att flytta utomlands om jag ville studera. Båda mina föräldrar hade gått på universitet och många av mina vänner läste vidare, så det förväntades också lite att man skulle göra det.

Vad hände sedan?
Jag flyttade till New Jersey och började min doktorandtjänst. Kom in i det mer och mer och kände, efter att jag doktorerat i stadsplanering och utvecklingspolitik, att en akademisk tjänst skulle passa mig bra. Jag ville inte ha ett nio-till-fem-jobb, utan flexibilitet och mobilitet. Dock var det väldigt svårt att få jobb då, 1993, så jag sökte lite vartsomhelst. Fick en anställning på ett universitet i Missouri, flyttade dit och tänkte att jag skulle ge det två år (eftersom det inte var det mest intressanta stället), men blev kvar i nästan 20 år.

Hur hamnade du i Sverige?
Jag blev inbjudan som gästforskare till ett forskningscenter i Danmark (Regional and tourism research on Bornholm), lärde känna några forskare där och började efter ett tag "sommarjobba" på ön. Mina kollegor på Bornholm var involverade i ett interregprojekt med några svenska universitet, där Mittuniversitetet var ett av dem. Och på den vägen är det... År 2008 ansökte jag om tjänstledighet från min forskartjänst i USA och flyttade till Sverige. Sedan förlängde och förlängde jag tjänstledigheten - min dotter bodde fortfarande kvar i USA så jag hade lite svårt för att det skulle bli definitivt - till det helt enkelt inte gick längre. År 2013 sade jag upp mig på riktigt och blev "Chair Professor" i geografi på ETOUR.

Har du alltid varit intresserad av geografi?
Ja! Som barn läste jag väldigt mycket, framförallt om äventyr och upptäcktsresor, och då hade jag en mani kring att jag alltid ville veta exakt VAR historierna utspelade sig. Jag minns också att jag och pappa brukade kolla på nyheterna och att han tog fram kartboken för att visa och peka ut var saker och ting hade hänt, för att jag tyckte det var så intressant. Vi brukade också ha tävlingar i vem av oss som kunde flest huvudstäder. Men jag trodde inte det var ett ämne man kunde studera.

Vad är dina forskningsområden nu, som professor?
Jag är, vad man brukar kalla på engelska, en; “Jack of all trade and a master of none”. Är intresserad av väldigt många olika ämnen, men man skulle kunna säga att min forskning har två huvudspår.1, Turismens ekonomiska geografi (vad är turistindustrin, vem är ansvarig, hur är det organiserat osv?), och 2, Turism och hållbar destinationsutveckling. Jag gillar att kolla på bakgrund, utveckling och hinder med olika fenomen. Jag försöker se turismen ovanifrån, som en del i en större helhet, fundera över vad som är bra för hela samhället och argumentera med hjälp av teori. På senare tid har jag även dragit mig mer och mer mot frågor som "Kan turism främja social rättvisa?" och kollat på turismbranschen utifrån bland annat ett migrations- och jämställdshetsperspektiv. Ett annat område jag är intresserad av, och det kanske kommer från att jag är uppväxt på Cypern, är hur turismen fungerar på öar, perifiera områden och andra isolerade platser.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Jag gillar såklart att grotta ned mig i saker, förstå sammanhang och lära mig nya grejer. Men framförallt tycker jag om att ta forskningen in till klassrummet och lära ut det jag själv kan. Jag brukade vara väldigt blyg och obekväm att prata inför folk, men nu är det som att passionen att undervisa tagit över och jag bara tycker det är roligt. Självklart är det fint att få en utnämning (exempelvis en award för en forskningsartikel), men när studenter stoppar mig på gatan flera år efter att man haft dem och säger att man lärt dem något eller hjälpt dem att odla ett intresse - det är den bästa belöningen med det här jobbet. Precis så som läraren på Nottingham University inspirerade mig.

Här är Dimitris personliga sida, med kontaktuppgifter och mer info.

Tillabaka till toppen