Journalistprogrammet

VÄLKOMMEN TILL MITTUNIVERSITETET

Hej!
Varmt välkommen till Journalistprogrammet och som student vid Mittuniversitetet.

Jag heter Peter Jonriksson och är programansvarig för journalistutbildningen. Jag ser fram emot att få vara en av många lärare som utbildar dig till en modern och kompetent journalist.

  • Utbildningsplan:
  • Programkod: SJUPG
  • Anmälningskod: I2451
  • Ort: Sundsvall
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Start: Höstterminen 2019

Måndag 26 augusti kör vi igång med ett upprop. Ni samlas i sal J423 klockan 13.00. Uppropet kräver din personliga närvaro. Om du vill behålla din plats, men är förhindrad att närvara måste du i förväg anmäla det till vår fakultetsadministratör Kerstin Nyström kerstin.nystrom@miun.se

Schema
Fyra veckor innan terminsstart når du ditt schema genom https://cloud.timeedit.net/miun/web/personal/ri1X50g70560YvQQ51Z8070Y0ZyQ001743Y67Q7.html. Observera att schemat uppdateras fram till terminsstarten och förändringar kan vid undantagsfall inträffa även efter terminsstart.
Du som studerar på distans utan fysiska träffar, hittar information om datum, tider och annat i lärplattformen Moodle.

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra
1. Skapa ett studentkonto (tidigast 30 dagar innan kursstart)
Läs mer om hur du skaffar ett studentkonto här

Du som läst vid Mittuniversitetet tidigare behöver inte skaffa ett nytt studentkonto utan använder samma inloggningsuppgifter som tidigare.
Har du glömt dina inloggningsuppgifter skapar du nya här.

2. Läs igenom aktuell utbildningsplan
För att hitta kursplaner för de kurser som ingår i programmet kan du använda vår ”kursplansök”, www.miun.se/kursplaner. I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser
Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via https://www.miun.se/student/. Du kan registrera dig tidigast två arbetsdagar före kursstart.

Programinformation

Måndag 26 augusti upprop kl 13.00 i J423. Tisdag 27 augusti börjar välkomstveckan. Den är fylld av information om utbildningen och en hel del sociala aktiviteter under ledning av studenternas linjeförening JFS.

Måndagen den 2 september klockan 8.15-10 i sal J423 börjar terminen med den schemalagda undervisningen på campus. Då berättar jag som är ansvarig för journalistprogrammet om höstens aktiviteter.

Därefter 10.15-12-00 i sal O111träffar ni Lottie Jangdal, kursansvarig, som berättar mer om den inledande kursen Introduktion till journalistik.

Sen är det full fart med föreläsningar, övningar och workshops mer eller mindre varje dag under hela hösten. Du kommer snabbt förstå hur allt fungerar.

Mer specifik information om den inledande kursen, Introduktion till journalistik, med kurskod JO075G, hittar du på följande webbsida: http://mkv.itm.miun.se/lottie/ Här hittar du schema, kursplan och kurs-PM med litteraturlista och läsanvisningar. Allt du behöver veta för att komma igång! Det finns ingen bokaffär som säljer kurslitteratur i Sundsvall, så det är en god idé att beställa litteraturen i god tid innan kursstart.

Går du hos oss har du bra utsikter på arbetsmarknaden. Kolla in https://www.miun.se/utbildning/program/medier-och-design/journalistprogrammet/alumnundersokning.
På Mittuniversitetet kan journaliststudenterna göra skillnad redan under utbildningen. På www.dcase.se hittar du årets avslöjanden i kursen Undersökande journalistik.

Praktisk information:
För att hålla dig uppdaterad nu under sommaren fram till terminsstart och möta dina framtida studiekamrater på nätet föreslår jag att du går med i Facebookgruppen ”Vi som sökt journalistprogrammet 2019 på Mittuniversitetet” (https://www.facebook.com/groups/2398276743751449/ )

Där kommer löpande information om välkomstveckans evenemang och mycket annat du behöver veta i väntan på att utbildningen börjar.

Vi har en del fotoundervisning under utbildningen. Det är önskvärt att du har en systemkamera eller bra kompaktkamera som du kan använda under utbildningstiden. Om du funderar på att köpa en ny laptop kan det vara bra att veta att vi använder mac i våra labsalar. Det gör en del saker enklare om du också har det, men det går bra med Windows eller Linux också.

Ett tips: För att få jobb som journalist och för att få bra praktikplatser krävs ofta körkort. Har du möjlighet, så ta körkort innan eller under utbildningen.

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till...
Vänligen gå in på www.antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats.

Studentinformation
Du hittar information om våra campus, registrering, bostad, checklista för nya studenter och tentamensrutiner med mera på vår hemsida www.miun.se/antagen

Studentkåren
Studentkåren drivs av och för studenter vid Mittuniversitetet. De arbetar för att din utbildning ska bli så bra som möjligt. På universitetet finns också ett flertal föreningar/utskott som ser till att du har kul under din studietid, bland annat ordnar de ett flertal aktiviteter som pubaftnar, sittningar och musikquizkvällar.
Studentkåren i Sundsvall
Studentkåren i Östersund

Biblioteket
När du studerar på Mittuniversitetet får du automatiskt ett biblioteks¬konto ungefär en timme efter att du aktiverat ditt studentportalskonto och godkänt lånereglerna. Du använder sedan ditt studentportalsinlogg för att låna och reservera böcker och för att komma åt bibliotekets resurser hemifrån. Vill du veta mer kan du gå in på: http://biblioteket.miun.se.

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning
Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se länk: www.miun.se/funktionsnedsattning

Lika villkor på Mittuniversitetet
Här finner du kontaktuppgifter till lika villkorsgruppen samt information om diskrimineringslagen och det arbete för lika villkor som bedrivs vid Mittuniversitetet: www.miun.se/student/lika-villkor. Varmt välkommen att höra av dig till oss!

Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Från den 12 augusti kan du direkt nå mig Peter Jonriksson, programansvarig för journalistutbildningen på peter.jonriksson@miun.se eller tel:010-142 84 44.
Kerstin Nyström är fakultetsadministratör och har koll på det mesta om utbildningen: kerstin.nystrom@miun.se eller tel:010-142 88 01. Kerstin når du från 15 augusti.

Med vänlig hälsning
MittuniversitetetPeter Jonriksson
Programansvarig