Programvaruteknik

Spara favorit

VÄLKOMMEN TILL MITTUNIVERSITETET

Hej!
Varmt välkommen till Programvaruteknik och som student vid Mittuniversitetet.

Vi på institutionen för Data och Systemvetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund gratulerar dig till att du, liksom många andra andra studenter, har blivit antagen till programmet.

Utbildningsplan: Programvaruteknik

Programkod: TPVAG Anmälningskod: C4401
Ort: Östersund Studieform: Distans Studiefart: 100%
Start: Höstterminen 2019

Programmet startar måndag den 2 september med en distansträff kl. 09.00 i Zoom-rummet https://miun-se.zoom.us/my/robert.jonsson. Direkt därefter följer kursintroduktion för de två inledande kurserna i programmet (samma Zoom-rum används). Mer information kommer i ett mejlutskick senare under augusti.

Schema
Fyra veckor innan terminsstart når du ditt schema genom www.miun.se/schemasok. Observera att schemat uppdateras fram till terminsstarten och förändringar kan vid undantagsfall inträffa även efter terminsstart.
Du som studerar på distans utan fysiska träffar, hittar information om datum, tider och annat i lärplattformen Moodle.

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra
1. Skaffa inloggning till Studentportalen
Du kan skapa ett konto till Studentportalen tidigast 30 dagar innan kursstart. I Studentportalen tar du del av kursmaterial, registrerar dig på kurser och så vidare. Så registrerar du ett användar-ID för Studentportalen

OBS! Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare, har kvar samma inloggningsuppgifter och får ingen ny användaridentitet.

2. Läs igenom aktuell utbildningsplan
För att hitta kursplaner för de kurser som ingår i programmet kan du använda vår ”kursplansök”, www.miun.se/kursplaner. I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser
Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via https://www.miun.se/student/. Du kan registrera dig tidigast två arbetsdagar före kursstart.

Programinformation
De två inledande kurserna du ska läsa är:

DT013G, Datavetenskaplig introduktionskurs
Kursplan: https://www.miun.se/utbildning/kurser/Sok-kursplan/kursplan/?kursplanid=16602
Litteratur: Computer Science an overview av Brookshear J Glenn (isbn: 9781292061160)

DT158G, Operativsystem introduktion, med tillämpningar i Linux
Kursplan: https://www.miun.se/utbildning/kurser/Sok-kursplan/kursplan/?kursplanid=21246
Litteratur: Operating Systems: Internals and Design Principles av Stallings, William (isbn: 9781292214290)

Vill du ha något att läsa i sommar kan du med fördel redan nu skaffa dessa två böcker.

Vi vet att många attraheras av möjligheten att ta en akademisk examen på distans men våra erfarenheter säger oss också att många tyvärr avbryter studierna hos oss. Det kan finnas många anledningar till detta men den viktigaste är att man har underskattat den arbetsinsats och det engagemang som studierna kräver. Distansstudier innebär att man är oberoende av bostadsort så länge man har en bredbandsuppkoppling. I många fall ges distanskurser med reducerad studietakt men i det här fallet ges programmet med en studietakt på 100%, det handlar alltså om heltidsstudier.

Heltidsstudier innebär att man förväntas avsätta i medeltal ca 40 timmar i veckan till sina studier. Det är alltså näst intill omöjligt att kombinera programstudierna med ett heltidsarbete. Man kan klara att ”dubblera” i början av utbildningen om man har tidigare erfarenhet av programmering och kanske har läst någon kurs men ganska snart så kommer det inte att fungera.

Med detta sagt ska vi göra vårt allra bästa för att du ska trivas under din studietid och vi vill ju naturligtvis att du ska lyckas i dina studier.

Förhoppningsvis kommer du till slutsatsen att du kan tacka ja till din plats. Vi vill gärna veta om du läst kurser tidigare och har erfarenheter av programmering. Det är t.ex. viktigt för oss att veta om du tidigare har läst kurser hos oss eller vid något annat lärosäte och därför inte kommer att registrera dig på de inledande kurserna så att vi kan dimensionera bemanning på kurserna. Det är alltså inte nödvändigt att läsa exakt de kurserna som ingår i programmet för att kunna ta den tilltänkta examen. Däremot måste man alltid uppfylla de förkunskapskrav som finns för varje kurs för att få läsa den och kurser som du eventuellt tidigare har läst kan passa in här. Vi återkommer i augusti med mer information.

På programmets hemsida https://www.miun.se/programvaruteknik finns den preliminära planeringen för de tre åren.

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till...
Vänligen gå in på www.antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats.

Studentinformation
Du hittar information om våra campus, registrering, bostad, checklista för nya studenter och tentamensrutiner med mera på vår hemsida www.miun.se/antagen

Välkomstdag - för dig som är ny student
Ett universitet med äkta gemenskap, det brukar våra studenter säga om oss. Välkomstdagen – första måndagen på terminen - är ett bra sätt att lära känna universitetet, dina klasskompisar, andra studenter och att helt enkelt komma in i livet som student. Se Välkomstdag

Studentkåren
Studentkåren drivs av och för studenter vid Mittuniversitetet. De arbetar för att din utbildning ska bli så bra som möjligt. På universitetet finns också ett flertal föreningar/utskott som ser till att du har kul under din studietid, bland annat ordnar de ett flertal aktiviteter som pubaftnar, sittningar och musikquizkvällar.
Studentkåren i Sundsvall
Studentkåren i Östersund

Biblioteket
När du studerar på Mittuniversitetet får du automatiskt ett biblioteks¬konto ungefär en timme efter att du aktiverat ditt studentportalskonto och godkänt lånereglerna. Du använder sedan ditt studentportalsinlogg för att låna och reservera böcker och för att komma åt bibliotekets resurser hemifrån. Vill du veta mer kan du gå in på: http://biblioteket.miun.se.

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning
Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se länk: www.miun.se/funktionsnedsattning

Lika villkor på Mittuniversitetet
Här finner du kontaktuppgifter till lika villkorsgruppen samt information om diskrimineringslagen och det arbete för lika villkor som bedrivs vid Mittuniversitetet: www.miun.se/student/lika-villkor. Varmt välkommen att höra av dig till oss!

Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Vi erbjuder dig en fantastisk chans till en kvalificerad data- och IT-utbildning som kommer att ge dig en kandidatexamen och mycket goda möjligheter till jobb och anställning när du är klar.

Du når oss för programspecifika frågor via mail: programvaruteknik@miun.se

Med vänlig hälsning
Mittuniversitetet

Programvaruteknik
Programansvarig