De slår ett slag för inkludering

Spara favorit 13 jun juni 2017
Foto: Sundsvalls Tennisklubb

Open Campus är ett integrationsprojekt med mål att välkomna och inkludera nya medborgare i det svenska samhället. Flera idrottsförbund har engagerat sig i projektet, bland annat Sundsvalls tennisklubb. "Idrott har en fantastisk kraft att förena människor", säger Urban Lundqvist, klubbens sportchef.

Det är måndag förmiddag, strax innan lunch på Sundsvalls Tennisklubb. Sex män från bland annat Afghanistan, Iran, Irak, Syrien, Ukraina, Ryssland sitter och tittar på Franska Öppna i tennis. Under tio veckor har ett gäng killar från ett asylboende i Sundsvall haft möjlighet att att spela tennis en gång i veckan. En av dem är 25-åriga Latif.
– Det är otroligt kul, men det krävs en hel del fysik. För oss grabbar som kommer hit handlar det här om så mycket mer än att springa och jaga en boll. Det blir ett sätt för oss att koppla bort våra minnen ett kort tag, och bara ha roligt. En slags vila från ovissheten om vi får stanna i Sverige eller inte, säger han.

Det är inte första gången Sundsvalls Tennisklubb engagerat sig i integrationsarbetet. Redan 2015 drog de igång ett integrationsprojekt med tennis i fokus tillsammans med Västernorrlands idrottsförbund och Sundsvalls kommun.
– Vi kände alla att vi var tvungna att göra något. Den första stora flyktingvågen visade verkligen ett akut behov av en stunds gemenskap i en annars kaotiskt situation, säger Urban Lundqvist.

Årets satsning gör de tillsammans med Open Campus, som är ett integrationsprojekt mellan Mittuniversitetet och Folkuniversitetet. Utöver tennisträningen får männen också svenskundervisning under tio veckor.
– Innan killarna kom hit och började mötas på banan, pratade de knappt med varandra på asylboendet. Här blir de ”du” med varandra, och kan lära känna varandra på ett annat sätt genom träningen, säger Urban Lundqvist som får medhåll av Open Campus projektledare Lotta Brännström:
– Det här är ett framgångskoncept som vi verkligen vill arbeta vidare med. Att kunna bidra till att göra väntan på asylbesked något mer meningsfull känns viktigt, och att kombinera idrott och språkundervisning är bra både för individen och samhället, säger hon. 

Tillbaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu

Installera webbappen på din iPhone eller iPad: klicka på   och lägg till på hemskärm.